RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Ще одна європейська країна визнала Голодомор геноцидом українців

Після Європарламенту, в середу, 1 лютого, депутати парламенту Болгарії більшістю голосів ухвалили проект, який оголошує Голодомор в Україні в 1932-1933 роках геноцидом і категорично засуджує винних у ньому.

Про це повідомляє агентство "Фокус".

Зазначається, що рішення ухвалено 134 голосами "за", "проти" проголосували 26 осіб.

Читайте також: Електрика в обмін на газ та ремонт військової техніки: про що ще Зеленський домовився з прем'єром Болгарії

Постанова оголошує кожну останню суботу листопада Днем честі та пам'яті жертв голоду в Україні.

У документі також йдеться, що парламент сприймає будь-яке заперечення, виправдання та применшення цього геноциду як акт безчестя пам'яті мільйонів людей, які загинули у Голодоморі.

Президент України Володимир Зеленський подякував парламенту Болгарії за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. "Цей крок вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору та відновлює історичну справедливість. Україна завжди пам'ятатиме жест солідарності Болгарії", - написав глава української держави.

До слова, проти визнання Голодомору проголосували представники "Болгарської соціалістичної партії" та проросійської партії "Відродження", яка відкрито критикує "євроатлантичний напрямок" країни, а її лідер Костадин Костадінов уїдливо прокоментував поведінку Володимира Зеленського, який добивається від Заходу фінансової та військової підтримки.

"Якщо ти вважаєш, що батьки тобі винні, - ти дитина. Якщо вважаєш, що тобі винна держава, - ти пенсіонер. Якщо вважаєш, що весь світ тобі винен, - ти українець", - раніше заявляв політик.

Крім того, у середині грудня 2022 року Костадінов, коментуючи рішення влади Болгарії направити Києву військову техніку, назвав Україну фашистською державою.

Нагадаємо, раніше ми писали, як Болгарія допомогла Україні на початку повномасштабного вторгнення.