RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Знахідка року: в Єгипті виявили найдавнішу "золоту" мумію та фігурки у чудовому стані

Поряд зі Ступінчастою пірамідою Джосера єгиптологи, що працюють на стародавньому кладовищі, виявили "найстарішу і найбільш повну мумію, знайдену в Єгипті на сьогодні".

Про це повідомляє goodnewsnetwork.

Розташований на дні 15-метрової шахти вапняковий саркофаг містив останки дуже багатої людини, яку ієрогліфи назвали Гека-шепасом, й яка, ймовірно, була найстарішою з колись знайдених мумій, що не належали до знаті.

Читайте: У Єгипті знайшли папірус з текстами Книги мертвих: у чому його унікальність

Шахту, в якій він знаходився, було знайдено неподалік сучасного села Саккара, неподалік столиці Єгипту за часів Стародавнього царства, з 2700 по 2200 рік до нашої ери.

Його останки були знайдені вкритими сусальним золотом, а тіло прикрашали різні прикраси.

Поруч із гробницею було виявлено інші шахти, в яких було виявлено дерев'яні статуї, деякі за фальшивою стіною.

"Місія виявила три кам'яні статуї, що зображують людину на ім'я Фетек. Поруч із цими статуями був стіл для жертвопринесень і кам'яний саркофаг, в якому знаходилася його мумія", - повідомив у своєму Instagram відомий єгиптолог доктор Захі Хавасс.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Dr. Zahi Hawass (@zahi_hawass)

Разом із знахідкою було виявлено ще дві мумії. Жерці Хнум-джед-еф і Мессі були знайдені в комплексах пірамід Унаса та царя Пепі I відповідно.

Нагадаємо, у 2020 році в некрополі фараонів на південь від Каїра виявлено близько сотні саркофагів з муміями і десятки позолочених статуй, які відносяться до династії Птолемеїв, що правила в Стародавньому Єгипті понад 2,5 тисячі років тому.