RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Винищувачі для України: європейська країна вимагає ухвалити рішення про передачу

На Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбудеться в Німеччині 17 лютого, Польща виступатиме за ухвалення рішення про можливість передачі західних винищувачів на потреби України, а не тільки за обговорення цього питання.

Про це повідомив посол Польщі у Німеччині Даріуш Павлось в інтерв'ю RND.

За його словами, Польща хоче ухвалити рішення про передачу винищувачів для ЗСУ разом із союзниками.

Читайте також: Літаки F-16 дадуть ЗСУ кілька переваг, та у ближньому бою можуть програти - генерал-полковник Сергій Дроздов

"Що стосується питання винищувачів, то Польща не хоче бути в цьому питанні наодинці, ми вважаємо, що це рішення має бути прийняте західними союзниками одноголосно", - додав дипломат.

Він переконаний, що необхідно якомога швидше використати всі можливості для відповідних консультацій, від яких залежить питання передачі авіації.

"Політика вагань і зволікань, як у випадку з основним бойовим танком Leopard 2, є контрпродуктивною. У нас є приказка: якщо ти даєш швидко, ти даєш двічі... До Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться з 17 по 19 лютого, залишилося лише 14 днів. Ми запропонували, щоб глави держав і урядів, які зберуться там, не лише обговорили це питання, але й ухвалили рішення", - пояснив Павлось.

Також він висловив ідею про доцільність зустрічі президента Польщі Анджея Дуди, президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Олафа Шольца у форматі Веймарського трикутника, щоб це стало сигналом про згуртованість європейських союзників України.

"Крім того, ми завжди готові до двосторонньої розмови з Німеччиною. Польща має кілька десятків винищувачів радянської розробки, як МІГ-21, так і СУ-22. Але, як я вже сказав, ми хочемо мати єдиний підхід до цього питання з нашими партнерами в ЄС і в НАТО", - резюмував посол.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Польща може передати винищувачі F-16 Україні лише за однієї умови.