RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як українцям за кордоном отримати довідку про інвалідність: пояснення МОЗ

Через повномасштабне вторгнення Росії мільйони українців змушені були виїхати за кордон – для встановлення інвалідності під час воєнного стану достатньо буде надіслати необхідні медичні документи сімейному лікарю.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Зазначається, що людині для встановлення інвалідності необхідно оформити форму 088/о "Направлення на МСЕК". Надісланий пакет документів розглядатиме лікарсько-консультативна комісія (ЛКК), після чого людину скерують на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) для проведення експертизи й встановлення інвалідності.

Читайте також: Все буде прозоро: у МОЗ анонсували реформу МСЕК

"Якщо до цього часу ви не зможете прибути на огляд, МСЕК може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Важливо те, що експертиза здійснюється за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

Варто наголосити, що термін дії довідки про інвалідність під час війни продовжується автоматично. Тож, якщо особа знаходиться поза межами країни, довідка вважається дійсною на весь період дії воєнного стану і впродовж 6 місяців після його припинення. Так само подовжується ступінь втрати працездатності (у відсотках) та термін дії індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Раніше ми писали, що через війну в Україні та збільшення кількості інвалідів у зв'язку з цим у парламенті працюють над створенням робочих місць для осіб з обмеженими фізичними можливостями.