RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Лівий берег у пастці: що відбувається на окупованій частині Херсонщини. Фото і відео

Якщо жителів правобережжя Херсонщини евакуюють після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС та усіляко допомагають усією Україною, то місцеві мешканці лівобережжя опинилися у пастці - окупаційна влада не організувала евакуацію населення, людей не випускають і їх порятунок залежить лише від них.

Про це заявила радниця з комунікації керівника ОП Дарія Зарівна у Telegram-каналі.

"На окупованій частині Херсонщини росіяни просто кинули людей. В Олешках чимало з українців провели ніч на дахах будинків, рятуючись від води. Це геноцид, свідомий та рукотворний. Нічого не забудемо. І нікому не забудемо…", - написала вона.

На опублікованому відео видно, як люди на човні, евакуювавши двох пенсіонерів, пересуваються по місцевості, на якій раніше розташовувалися дачі - наразі видно лише верхівки будинків та стовпів, все інше опинилося під водою.

Ведуча Тетяна Висоцька, яка народилася на Херсонщині, на Facebook-сторінці розповіла про ситуацію на лівобережжі області від її підписників.

"Лівий берег у пастці. Вже, мабуть, бачили, як плавають будинки в Олешках( це напроти Херсона. Там біля мосту - затоплено по дахи", - написала вона.

Читайте також: Ми маємо готуватись до затяжної війни: що може означати підрив Каховської ГЕС

За словами місцевих жителів Олешок, вода дуже швидко прибуває, у разі повного підтоплення дехто планує виїздити на машині, проте зауважує, що дістатися можливо лише до Голої Пристані, адже рашисти далі не випускають. При цьому самі евакуацією не займаються і нікого не впускають також. Зазначається, що хворих з лікарні евакуювали, а от працівників залишили.

Також жителі лівобережжя розповідають про нижнє затоплення смт Козацьке та повне затоплення Кардашинки.

"Мої знайомі сидять в магазині, не можуть відчинити двері через потік води, людей просто кинули вмирати! Про це треба волати на весь світ!", - розповідає місцева жителька.

Начальниця Голопристанської ВА Світлана Лінник повідомила, що рівень води у Голопристанській громаді сягнув уже 3,5 метри. Вона наголосила, що окуповані села Кардашинка та Кохани повністю затоплені. Вода також продовжує прибувати в Голій Пристані, східна частина якої вже повністю під водою. У центральній частині міста рівень води сягає від 1 до 1,5 метра. Затоплена берегова лінія села Старої Збур’ївки, а місцеві жителі самотужки намагаються евакуюватися на човнах до безпечних місць.

Олешки, Хуторище

Тим часом у мережі ширяться пости від місцевих жителів окупованих територій, зокрема, Олешок та Голої пристані, які благають про допомогу. Вони всю ніч намагалися врятуватися від повені після підриву Каховської ГЕС, багато будинків затопило повністю, мешканці рятувалися на дахах. Зазначається, що окупаційна влада евакуацією населення не займається і люди самотужки шукають човни, аби врятуватися. У цьому їм допомагають жителі неокупованої частини Херсонської області, створивши спеціальний чат, де постраждалі залишають заявки, а волонтери їх опрацьовують та займаються порятунком людей.

"Ох*енний російський світ, на*рати, розламати, вбити, вкрасти і втекти. Сьогодні заборонили родичам в'їзд із човном, поки ситуація була не настільки критичною. Черговий геноцид від кацапів", - пише мешканка Олешек.

Інші мешканці Олешок у чаті просять про допомогу для пенсіонерів, позначаючи локацію на карті.

"Потрібна евакуація людям похилого віку!!! Сидять на 2м поверсі будинку-15 чоловік !!!!!! Ліві Саги, провулок Вишневий 24 !!!!! Допоможіть!", — йдеться у повідомленні.

Ще одна жінка розповідає про катастрофічну ситуацію на лівобережжі Херсонщини.

"Ви не уявляєте, що зараз на лівому березі. Орки давно забрали всі човни та катери. Нині вони стоять у два ряди біля колишнього "Нібулону". Але люди, здебільшого люди похилого віку, які не змогли виїхати, сидять на дахах будинків і чекають на допомогу", — написала вона.

Так званий окупаційний ріо глави захопленої частини регіону заявив: "З дорослих мешканців мало хто виявляє бажання евакуюватися. Люди хочуть дочекатися, поки вода зійде і далі працювати на своїй землі. Проте все підготовлено для вивезення людей". Це повідомлення Сальдо зробив о 21:40 вечора. Після цього він нічого не публікував.

Раніше ми писали, що в США розповіли, чи винна Росія в підриві Каховської ГЕС.

  • Вас може зацікавити:

Чого очікувати після затоплення Каховської ГЕС: в Україні дали прогноз

Вода піднялась майже до стелі: відео потопу в помешканні на Херсонщині

Чи є ризик підриву Київської ГЕС: киянам розповіли про захист станції