RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Новий закон проти свавілля при обшуках в Україні: експерт вказав на важливі моменти

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко висловився з приводу голосування депутатами Верховної Ради за внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, які стосуються захисту бізнесу від неправомірних обшуків, зокрема, неправомірного вилучення документації та комп'ютерів.

"Це один з найбільш прогресивних законопроектів, який дійсно свідчить про реформування нашої країни... Якщо його не будуть саботувати, то він багато в чому може допомогти бізнесу нормально функціонувати і не боятися, що завтра до нього прийдуть з обшуками і вони потім будуть постійно повторюватися з метою тиску", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Петренко зазначив, що це стосується не тільки захисту бізнесу, але також ЗМІ і громадських організацій.

"Якщо говорити про новації, то тепер, припустимо, обшук може проводитися тільки за умови аудіо- чи відеофіксації. Ті докази, які будуть добуті під час обшуку, але не будуть зафіксовані на відео або аудіо, не будуть вважатися в суді як достатні або взагалі не будуть прийматися як докази", - розповів експерт.

Ще один важливий момент, за його словами - обшуки тепер можуть проводитися тільки в присутності адвоката.

Крім цього, сторона, у якої проводився обшук, може звернутися, щоб прискорити процес з метою скорочення термінів досудового розслідування.

Нагадаємо, 16 листопада Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому закон "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування" (№7275), який захищає підприємців від тиску силовиків . "За" даний законопроект проголосувало 312 народних депутатів.