RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Робота Гонтаревої в Нацбанку завдала сильної шкоди економіці країни - Бахматюк

Масове закриття комерційних банків, що стало результатом політики екс-глави Національного банку України Валерії Гонтаревої, виявилося найбільшою помилкою в економічній політиці держави і завдало сильної шкоди економіці країни.

Про це в інтерв'ю Дмитру Гордону заявив власник групи компаній "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк, передає "ДС".

"Я вважаю, що оцінку банкопаду скоро дадуть. Думаю, це сама безглузда річ, яка була зроблена в економічному плані на території України. Як би це не називали - чищенням, очищенням - мене ніхто не переконає. Адже якщо хірург відрізає палець, коли в організмі гангрена, він рятує організм. Якщо ж він відрізає руки, ноги, вуха і залишає якийсь обрубок, то це не очищення, це унеможливлює подальше життя", - пояснив Бахматюк.

На його думку, тільки суперкритичні чинники могли б виправдати такі дії НБУ, але їх не було.

"Я вважаю, що невиправдано ввести, наприклад, 300 млрд грн і повертати 1%. Я вважаю, що невиправдано знищити 40% ВВП, коли можна було обмежиться 12%. Тільки потрібно було ніжніше це робити", - додав бізнесмен.

За 2014-2015 роки неплатоспроможними були визнані більш 90 українських банків, активи яких, за даними НБУ, до кризи становили близько третини активів банківської системи України. У багатьох випадках власники скаржилися, що їм просто не дали можливості докапіталізувати і врятувати свої банки. Зокрема, в результаті дій НБУ закрилися і два банки, які належали Олегу Бахматюку - "Ві Ей Бі" і "Фінансова ініціатива". Він стверджує, що підстав для визнання їх неплатоспроможними не було.