RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Протекція та експорт: бізнес і члени Кабміну обговорили кроки по боротьбі з трудовою міграцією

Українські підприємці роблять все від себе залежне, щоб мінімізувати проблему трудової міграції і просять уряд також зробити певні кроки для її подолання.

Про це заявив власник групи компаній UkrLandFarming Олег Бахматюк в ході дискусії на тему "Трудова міграція: виклики для України", організованої Європейською бізнес асоціацією за участю UkrLandFarming, передає кореспондент "Апострофа".

Він уточнив, що його компанія також серйозно зіткнулася з проблемою трудової міграції.

"Якщо раніше у нас працювало 32 тисячі людей, то зараз 27 тисяч ... При цьому ми за два роки підняли зарплати на 90%, платимо її повністю "в білу". Але ми зіткнулися з тим, що втрачаємо ядро компанії - в нашій галузі це представники технічних професій - комбайнери, агрономи, водії - люди, які мають певну спеціалізовану освіту і легко адаптуються в середовищі, наприклад, в тій же Польщі", - зазначив Бахматюк.

Власник групи UkrLandFarming підкреслив, що бізнес зі свого боку робить кроки по вирішенню питання - підвищує зарплати і покращує умови праці. У той же час, він закликає державу полегшити умови ведення бізнесу і забезпечити просування української продукції в світі. Зростання обсягів експорту позитивно вплине на доходи населення.

"З боку держави також потрібні стимуляційні процеси ... Повинен бути секторальний протекціонізм ... Наприклад - будівництво елеваторів, переробних заводів. Функція держави - розробити підготовчі механізми - регуляторні, економічні, в банківській сфері ... Друге питання - це позиціонування на зовнішніх ринках. Ми бачимо, що відсутня роль держави, як лобіста просування на зовнішніх ринках своєї продукції", - підкреслив Бахматюк.

Також ситуацію прокоментував перший заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов. Він зауважив, що забезпечення українцям конкурентних умов праці та підвищення рівня життя буде перешкоджати відтоку трудових кадрів за кордон.

"Основна стратегія - це зростання рівня життя людей, економічне зростання, яке потягне за собою зростання зарплат і мотивуватиме людей працювати в Україні. Зрозуміло, що зростання економіки дозволить підприємствам платити податки, а державі інвестувати в медицину, в дороги, в освіту - у все те, чого вимагають українціі", - зазначив Нефьодов.