RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Корвалол є добре відомим знаком, права на який належать "Фармаку" - експерт

Рішення Верховного суду, згідно з яким спір між ПАТ "Фармак" і ПрАТ ФФ "Дарниця" щодо ТМ "Корвалол" знову направлений на розгляд суду першої інстанції, не скасовує попереднього рішення про те, що назва "Корвалол" є добре відомим знаком, права на який належать "Фармаку".

Про це в ексклюзивному коментарі "Апострофу" заявив заступник директора НДІ Інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Олександр Дорошенко.

"Твердження, що "корвалол" тепер не є "добре відомим знаком", безумовно, невірне. Оскільки з переліку добре відомих знаків цей знак не виключений. Тобто, як і раніше залишається в силі рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку і торгівлі. Принаймні, до нового рішення суду", - зазначив Дорошенко.

Він нагадав, що знак "Корвалол" вперше був зареєстрований саме "Фармаком" з номером свідоцтва 7321 і права ці діють з травня 1993 року. А заявка компанії "Дарниця" була подана тільки в 2003 році.

"До цього часу десять років абсолютно офіційно знак належав саме "Фармаку" і, безумовно, за цей час, можна сказати, що став відомим саме щодо власника знака – ПАТ "Фармак". І таким його статус є і на сьогодні - як з точки зору споживача, так і формально. Якщо ви звернетеся до відкритого реєстру "добре відомих знаків", то виявите, що "Корвалол" там є і його власником є "Фармак". Тому, говорити про те, що "Корвалол" втратив якусь розрізняльну здатність або втратив статус добре відомого знаку по відношенню до "Фармак" - неправильно", - підкреслив експерт.

Дорошенко також вказав на схожість в судових спорах щодо "корвалолу" між компаніями "Фармак" і "Здоров'я" (за яким судове рішення було прийнято на користь ПАТ "Фармак") і аналогічним спором між "Фармаком" і "Дарницею".

"Я вважаю, що певна схожість в цих двох справах є, за винятком того, що у випадку з фірмою "Здоров'я" питання - з реєстрацією лікарського препарату, а в разі "Дарниці" - з товарними знаками. Претензії "Фармак" по відношенню до "Здоров'ю" цілком обгрунтовані, тому що торговельна назва "Корвалол" спочатку з 1993 року належить саме "Фармак". Природно, власник знака має право перешкоджати протиправного використання цього знака. А така реєстрація, яку здійснила фірма "Здоров'я", насправді і є одні з видів такого використання", - зазначив Дорошенко.