RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Експерт розповів, як Коломойський "підставив" Зеленського через пільги для свого феросплавного бізнесу

Забезпечення феросплавному бізнесу пільгових тарифів на електроенергію - це "велика жирна свиня", яку підкладають президенту Володимиру Зеленському.

Про це написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці в Facebook.

"Окружний адміністративний суд Києва у справі "Укренерго" проти феросплавних заводів прийняв рішення на користь останніх. Тепер заводи можуть платити пільговий тариф, а всі інші учасники ринку - реальний тариф, який був встановлений для "Укренерго". Тобто, дозволили жити в щасливому минулого, де немає ринку електроенергії, і платити тариф 57,4 грн за МВт-год. А от всі інші будуть платити тариф "Укренерго" на рівні 347 грн і 8,9 грн (передача і диспетчеризація)", - написав Корольчук.

На думку експерта, на подібні маніпуляції з тарифами негативно відреагують міжнародні партнери України, їх розцінять як прояв корупції.

"Позиція США і ЄС незмінна - подібні дії будуть розцінюватися як корупція. Запитають в першу чергу не Коломойського або Пінчука, а Зеленського. Такі маніпуляції з тарифами і забезпечення феросплавному бізнесу пільгових тарифів на електроенергію - це велика жирна свиня, яку підкладають Зеленському", - вважає Корольчук.

Експерт також зазначив, що рішення суду, яким призупинено дію постанов НКРЕКП по тарифам "Укренерго" для п'яти заводів Коломойського (Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи, "Дніпроазот", Марганецький і Покровський гірничо-збагачувальні комбінати) унеможливлює розрахунки з підприємствами "зеленої" генерації і викликає занепокоєння іноземних інвесторів, що вклали в розвиток в Україні електроенергетики з альтернативних джерел.

"Гроші для таких розрахунків були закладені в тарифі "Укренерго" на передачу електроенергії, який тепер не платитимуть заводи Коломойського і Пінчука. Раніше дискусія про тарифи для "Укренерго" і феросплавні інтереси Коломойського завершилися гнівними листами міжнародних партнерів України. Дійшло навіть до того, що директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу М.Патроне звернувся з листом до президента Володимира Зеленського з проханням вирішити проблему з виплатами за "зеленим тарифом", що виникла через скасування судом тарифу для "Укренерго", - зазначив Корольчук.

1 серпня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив клопотання Нікопольського заводу феросплавів і зупинив дію постанови НКРЕКП по тарифам "Укренерго" на передачу електроенергії та диспетчеризацію на липень для акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів", АТ "Запорізький завод феросплавів", АТ "Покровський ГЗК", АТ "Марганецький ГЗК", АТ "Дніпроазот" (для всіх інших підприємств України дана постанова продовжує діяти).