RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

У два рази дорожче, ніж в Європі: у "АрселорМіттал Кривий Ріг" розповіли про проблему з тарифами в Україні

Металургійні заводи "АрселорМіттал" в Європі платять за електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж підприємство компанії в Україні. У "АрселорМіттал Кривий Ріг" вважають, що ціна на електроенергію в країні завищена та не відображає світовий тренд зниження цін на сировину та енергоресурси.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

За повідомленням компанії, витрати за цією статтею негативно позначаються на собівартості продукції підприємства. Висока ціна на електроенергію стає критичним фактором для української металургійної галузі, робота якої ускладнена у зв'язку з падінням цін на металопрокат, а також зниженням кількості продажів в умовах пандемії коронавірусу.

"Ринок світової металургії переживає важкий період, що пов'язано як з істотним падінням цін на металопродукцію, так і з обмеженнями, з якими зіткнувся бізнес у зв'язку з поширенням COVID-19. Хочеться звернути увагу на внутрішні ціни на електроенергію для промислових споживачів України, для яких цей ресурс - значна частина у загальній структурі витрат. У компанії АрселорМіттал, як міжнародної корпорації, є можливість проаналізувати ціни на основну сировину та енергоресурси у різних країнах світу. Якщо порівняти ціни на електроенергію в Україні та в країнах ЄС, то підприємства АрселорМіттал в Європі закуповують електроенергію у 2-3 рази дешевше, ніж національні виробники в нашій країні (з урахуванням супутніх витрат на доставку). Український ринок електроенергії знаходиться поза світовим трендом, і з кінця квітня ми спостерігаємо навіть зростання на РДВ (ринок на добу вперед). Така ситуація ставить вітчизняну металургію у неконкурентне положення на світовому ринку у порівнянні з іншими сталевиробниками", - заявив Олег Айко, начальник управління закупівлі сировини та енергоресурсів адміністрації з постачання "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Вказується, що кожного місяця "АрселорМіттал Кривий Ріг" споживає від 300 до 340 млн кіловат-годину в залежності від обсягів виробництва та графіків завантаження основних агрегатів.

Компанія АрселорМіттал, найбільший іноземний інвестор в країні, закликала уряд врегулювати ситуацію з неринковими підходами до ціноутворення електроенергії, яка вже завдала шкоди промисловості та ставить під загрозу плани з виходу із кризи, а також може спровокувати скорочення промислового виробництва в "АрселорМіттал Кривий Ріг".