RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Журналісти показали схему, як Павло Куфтирьов намагається захопити БРСМ Нафта

Екорейдер Павло Куфтирьов за допомогою кишенькової громадської організації спекулює на Васильківській трагедії і намагається знищити тисячі робочих місць.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Особливий погляд".

Пожежа на нафтобазі в селі Крячки під Києвом сталася 8 червня 2015. Через 2,5 року після трагедії громадська організація "Фонд подолання наслідків Васильківської трагедії" подала позов від 3 тисяч жителів сусіднього села на суму 1,3 млрд грн. За даними ЗМІ, за фондом стоїть Павло Куфтирьов - адвокат, якого пов'язують з Ігорем Коломойським і Михайлом Кіперманом.

"Фонд відчайдушно шукав нібито постраждалих від трагедії. Людям обіцяли золоті гори (по 500 тис грн компенсації) і наполегливо схиляли вступити в організацію", - розповів колишній учасник Фонду Віталій Риженко.

Заручившись підтримкою людей, фейковими експертизами і зв'язками в судах Фонд Куфтирева став закидати позовами власника бази БРСМ Нафту і її партнерів, які не мають відношення до трагедії. З 18 разу позов прийняла до розгляду суддя Деснянського райсуду Ірина Галась.

Щоб організації Куфтирьова не довелося виплачувати 600 тис грн судового збору, вона визначила позов як немайновий і відкрила провадження, за яким суд заарештував майно 55 компаній нібито з пулу власника нафтобази. Пізніше та ж суддя наклала арешт ще на 6 компаній і задовольнила клопотання щодо збільшення позовних вимог до 2,7 млрд грн.

Юристи та експерти називають цей процес "прикладом екорейдерства". Таким чином зловмисники блокують роботу бізнесу і примушують його домовлятися.

"Куфтирьов має певні зв'язки з СБУ. Це пояснює все. Чому, здавалося б, така незначна організація має таку владу. І над нею не здійснюється держконтроль", -розповів політичний експерт Олексій Рожнов.

Широку популярність Куфтирьов отримав після журналістського розслідування про роботу ресторану "Велюр" під час карантину. Він був чи не найбільш частим відвідувачем: зустрічався, в тому числі, з співробітником контррозвідки СБУ Євгеном Ситником.

За даними ЗМІ, раніше Куфтирьов фігурував в захопленнях компанії "Дарниця", Київської фабрики технічних паперів, Украгрожитлопобутбуд, комплексу "Агромас", Миколаївського глиноземного заводу, який Куфтирьов рейдерив, як стверджують журналісти, в інтересах одного з лідерів ОПЗЖ Сергія Льовочкіна. Тиск на БРСМ Нафту, в результаті якого тисячі людей можуть залишитися без роботи, Куфтирьов здійснює зі своїм помічником Олексієм Французом під прикриттям депутатів Верховної Ради Олега Бондаренка і Олександра Мережка.

На даний момент в Міністерстві юстиції оскаржують статут Фонду, а Вища рада правосуддя розгляне скаргу на дії судді Галась.