RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

98% ринку таксі в Україні перебуває в тіні - аналітик

Застаріле законодавство гальмує розвиток цивілізованого ринку таксі який майже на 98% перебуває в тіні. Законодавчі акти, якими врегульовані питання ведення відповідної діяльності, не змінювалися протягом 15 років

Про це пише в своєму блозі на LBаналітик KyivStratProТарас Семенюк.

За оцінками експертів, на сьогодні обсяг ринку внутрішніх перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення становить близько 40 млрд грн на рік (у тому числі ринок інформаційних послуг з організації перевезень - близько 4 млрд грн). Кількість осіб, задіяних у перевезеннях пасажирів на таксі або легковими авто на замовлення, становить близько 220 тис (1,1% від економічно активного населення), 98% з яких є неофіційно зайнятими фізособами, що не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

На сайті Мінінфраструктури для громадського обговорення опубліковано зміни до деяких законів щодо врегулювання діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі талегковими автомобілями на замовлення. Документ подано від Кабінету Міністрів України.

Реформа ринку таксі та перевезень легковими авто має стати відповіддю на виклики і стрімкий розвиток інформаційних технологій, які змінили модель споживання на ринку перевезень, зазначає Семенюк та додає, що в разі прийняття закону він "має чітко розмежувати послуги таксі та перевезень легковими авто на замовлення і врахувати інтереси всіх сторін: бізнесу дати чіткі правила гри і прозоре регулювання, водіям - спрощення отримання дозволів і скорочення до мінімуму спілкування з чиновниками, а пасажирам - більш якісні, безпечні та доступні послуги".

Держава в накладі теж не залишиться: якщо обов'язкове ліцензування та адміністрування ФОП замінити на придбання водіями місячного чи річного патенту, який надаватиме право на здійснення перевезень за помірну плату, бюджет може отримати додатковий мільярд гривень.

Лібералізація ринку таксі також успішно відбулася у 2017 в Естонії, де влада відмовилася від системи ліцензування водіїв, спростила систему оподаткування та врахувала сучасні розробки в ІТ. У січні 2020 нове регулювання щодо здійснення перевезень набуло чинності у Польщі та Норвегії.