RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Детінізації бути: Рада пішла від популізму, не продовживши терміни введення РРО

Верховна Рада не підтримала проект закону про перенесення термінів введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для малого бізнесу на 1 січня 2022 року. Терміново поданий у парламент документ, якого домагалися від спікера активісти руху SaveФОП, 4 листопада 2020 року не набрав достатньої кількості голосів.

Про це повідомляє "КП в Україні".

За проект закону України №4313 "Про внесення змін до розділу XX Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів вступу в силу норм щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" проголосували 212 депутатів з 226 необхідних для прийняття документа голосів.

Таким чином, з 1 січня 2021 року, в силу вступить закон про введення електронного чека, прийнятий 20 вересня поточного року, що зобов'язує фізичних осіб-підприємців використовувати в господарській діяльності РРО.

Як повідомляли ЗМІ, у вівторок, 3 листопада 2020 року, громадський рух SaveФОП, що об'єднує підприємців деяких видів діяльності, яким вкрай невигідно працювати з електронним чеком, провели масовий мітинг біля стін Верховної Ради, вимагаючи скасувати закон про введення РРО. Їх опонентами стали представники асоціацій малого бізнесу, які на своїй акції вимагали від Верховної Ради створити однакові умови для всіх легальних підприємців і не скасовувати розпочату реформу детінізації. Вони підтримали введення РРО, заявляючи, що чесному бізнесу електронний чек ні в якому разі не зашкодить.

В цей день, спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що провів консультації з усіма фракціями і народні депутати одноголосно підтримують рішення перенести терміни введення РРО для малого бізнесу на 1 рік. Однак, на велике розчарування представників SaveФОП на наступний день Рада не підтримала законопроект, що прирікає держбюджет ще один рік недоотримувати багатомільйонні надходження, що сприяє подальшому процвітанню в Україні контрабанди, схемам ухилення від оподаткування великого бізнесу шляхом відмивання тіньових фінансових потоків через платників єдиного податку.

За словами ініціатора законодавчих ініціатив фіскалізації роздрібної торгівлі та ризикових видів підприємницької діяльності, голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, закони економіки не терплять популізму. Рано чи пізно Україна запровадить досвід цивілізованих країн, в яких бізнес живе за прозорими, єдиними для всіх правилами, виконання яких жорстко контролює держава.

"Навіть якщо б депутати проголосували за відстрочку введення РРО, практика електронного чека в будь-якому випадку була б невідворотна. Це - нормальна, європейська модель, яка не обмежує, а лише створює стимули для розвитку чесного підприємництва, дозволяє державі вивести з тіні багатомільярдні фінансові потоки неохайного бізнесу і, нарешті, встановити дієвий контроль за порушеннями митного і податкового законодавства", - сказав, коментуючи ситуацію, Гетманцев.