RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Філіп Моріс" повідомила МВФ про можливе різке скорочення доходів держбюджету від тютюнового акцизу

Найбільший тютюновий виробник в Україні і третій найбільший платник податків України - компанія "Філіп Морріс Україна" поінформувала постійне представництво Міжнародного валютного фонду в Україні про те, що в січні 2021 компанія змушена різко знизити замовлення акцизних марок - з запланованих 50 млн до 35 млн штук.

Про це йдеться в офіційному листі компанії "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" до постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, пише УНІАН.

Основна причина кроку - різке підвищення акцизу на ТВЕНи - відразу на 320% - з січня 2021.

"Ставка акцизного податку на ТВЕНи з 1 січня 2021 зростає на 320% - це безпрецедентне підвищення в історії України. У нинішніх економічних реаліях жоден законослухняний бізнес не може пережити підвищення податку відразу на 320% без руйнівних наслідків для легального ринку. Тому компанія змушена в січні 2021 знизити плани викупу марок з запланованих 50 млн до 35 млн" - йдеться в листі "Філіп Морріс" до місії МВФ.

Компанія нагадала, що в разі підвищення акцизу на ТВЕНи не на 320%, а на 200%, компанія могла гарантувати державі закупівлю акцизних марок на ТВЕНи мінімум на 4,8 млрд грн в 2021 і на 8,1 млрд в 2022. Але оскільки відповідна законодавча поправка була провалена парламентом, компанія змушена переглянути плани щодо обсягів закупівлі акцизних марок на ТВЕНи в бік істотного зменшення.

У компанії визнають, що дана ситуація може створити додаткові ризики для доходів держбюджету, і пропонують місії МВФ обговорити шляхи вирішення даної ситуації.

Компанія "Філіп Морріс Україна" є третім найбільшим платником податків України, забезпечивши в цілому 17,3 млрд грн податкових надходжень, поступившись лише НАК "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування".

17 грудня 2020 Верховна Рада України провалила поправку Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики щодо пом'якшення темпів зростання акцизу на ТВЕНи. Поправка передбачала підвищення акцизу на 200% плюс по 30% кожного наступного року до 2025. За поправку проголосувало 211 депутатів з необхідних 226. Хоча поправку підтримало 168 представників фракції "Слуга народу", лобістом "провалу" поправки стала народний депутат від "Слуги народу" Лада Булах. Як повідомлялося, провал поправки може коштувати держбюджету 5 млрд грн доходів. Також під загрозою опиняються близько 200 млн дол іноземних інвестицій.

13 січня в Україні відновила роботу місія МВФ за першим перегляду програми stand by для України.