RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В SMART HOLDING запропонували ФДМ вибрати незалежних членів у наглядові ради "Харківобленерго" і "Харківенергозбут"

SMART HOLDING (CYPRUS) LTD Вадима Новинського як акціонер АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", ініціювала проведення позачергових зборів цих підприємств.

Звернення компанія направила на адресу емітентів 7 червня, повідомили в компанії.

В ході зборів акціонер пропонує розглянути питання про обрання членів Наглядових рад енергокомпаній і про проведення незалежної перевірки їх госпдіяльності в 2019-2020. Крім того SMART HOLDING (CYPRUS) оголосила про початок конкурсного відбір кандидатур на посади незалежних членів Наглядових рад товариств. Для проведення конкурсу залучено українське представництво міжнародної компанії з відбору управлінського персоналу Boyden. Умови опубліковані на сторінці конкурсу.

"Наглядові ради АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", як і колегіальні органи управління багатьох компаній з державною часткою, виступали як кишеньковий орган для просування потрібних управлінських рішень в інтересах ділків від влади. Держава має бути зацікавлена в припиненні практик "тіньового управління", адже від цього безпосередньо залежить успішність і результативність запланованої цього року приватизації цих підприємств. Пропонуємо державі в особі Фонду держмайна приєднатися до участі в оголошеному незалежному конкурсі і скористатися напрацюваннями міжнародної компанії з відбору керівного персоналу", - цитує пресслужба директора по ризиках і безпеці Smart Holding Івана Герасимовича.

У травні SMART HOLDING (CYPRUS) оскаржила в суді рішення, прийняті на засіданнях Наглядових рад АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут" 23 березня 2021, зокрема, про проведення зборів цих товариств 28 квітня 2021. Компанія переконана, що після 6 січня 2019 склад наглядових рад АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут" став неправомочним, оскільки не був приведений у відповідність з нормами законодавства. В SMART HOLDING вважають, що невирішеність питання з обранням нового складу наглядових рад компаній створює умови для корупції. Компанія вказує на 3-кратне заниження показників операційного прибутку (EBITDA) енергокомпаній в порівнянні з компаніями приватного сектора. Може йтися про втрати на понад $30 млн дол щорічно.

У лютому 2020 прокуратура провела обшуки в "Харківобленерго" по розслідуванню про зловживання службовим становищем менеджментом компанії, що спричинило збитки. Йшлося про навмисне заниження обсягів споживання електроенергії для підприємств. Порушено провадження у ч. 3 ст. 191 КК (привласнення майна за змовою групи осіб).

"Наші Гроші" повідомило, що 27 травня "Харківобленерго" закупила кабелі за ціною 30-40% вище, ніж в ході аналогічних закупівель місяцем раніше тендерним комітетом "Рівнеобленерго".

АТ "Харківобленерго" є оператором системи розподілу (ВСР), володіє і обслуговує розподільні електричні мережі на території області. Протяжність електромереж "Харківобленерго" - 39,6 тис км, кабельних ліній - 7,3 тис км. Компанія експлуатує 11,16 тис підстанцій напругою 0,4-150 кВ. ПрАТ "Харківенергозбут" надає послуги з постачання електроенергії споживачам Харкова і області. Основними акціонерами компаній є держава в особі ФДМ володіє 65% акцій компанії і Smart Holding (Cyprus) Вадима Новинського - 29,79%.