RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Частка нелегального ринку цигарок в Україні найближчими роками може досягти 30 відсотків - експерт

За останній рік ринок нелегальної тютюнової продукції в Україні зріс одразу втричі до 18,1% і незабаром може становити всі 30%.

Про це повідомив політичний експерт Кирило Сазонов.

"18,1% – ось такої гарної цифри досяг нелегальний тютюновий ринок України. Рік тому він був майже втричі меншим. Вражаюча динаміка. Втрати Держбюджету – понад 14 мільярдів на рік. Тютюнові компанії з такої нагоди зчинили шум, мовляв, за таких темпів зростання акцизів (20% на рік) і за такого зростання цін на легальні сигарети навіть 30% тіньового ринку – не межа, тому що підробки та контрабанда дешевші, ніж законні продукти", – пояснив Сазонов.

При цьому нелегальну продукцію виготовляють прямо в Україні. За даними компанії Кантар, понад 60% сигарет, які маркуються для Duty Free або експорту, але продаються всередині країни, виготовляються на Львівській тютюновій фабриці у Винниках.

"Друга фабрика, відома своїми підробками – це фабрика Юнайтед Тобакко у Жовтих Водах Дніпропетровської області. Якщо ви загуглите цю фабрику, то ви знайдете багато новин про те, як на ній проводять обшуки СБУ та поліція. І що? І нічого. Штампування підробок продовжується і зростає постійно. І питання "що робити та хто винен?" ніби відпадає сам собою. Але ніхто нічого не робить", - обурився Кирило Сазонов.

На думку експерта, навіть повна заборона паління в Україні не зупинить зростання нелегального ринку.

"Заборонять легальним виробникам, а нелегальним та напівлегальним усі ці заборони до одного місця. От і курці куритимуть щось, зроблене з незрозуміло чого", - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що частина нелегальної тютюнової продукції на українському ринку виготовляється на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.