RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Бізнес змусять розділити ціну війни з державою: влада хоче повернути податки

У Міністерстві фінансів України вважають за необхідне повернення сплати податків бізнесом, як це було в довоєнний час, оскільки тільки так можна відновити українську економіку.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання податкового комітету Верховної Ради.

За його словами, фактичні видатки за травень становили 251 млрд грн, а доходи - 83 млрд грн без урахування грантових коштів. Наразі внутрішні ресурси України щодо оптимізації видатків майже вичерпані, тому єдиний спосіб відновити економіку - повернути сплату податків бізнесом.

"Податки мають сплачувати всі. Не йде мова про збільшення сталих податків чи якісь жорсткі умови сплати податків, йде мова про те, що бізнес має розділити справедливу вартість війни разом із державою", - зауважив Марченко.

Міністр фінансів попросив ВРУ не зменшувати податки та повернути податковий і митний режим, який діяв до повномасштабної війни.

"Ми вбачаємо за необхідне і є відповідний проект закону щодо внесення змін до Податкового кодексу, де передбачається відновлення ПДВ і ввізних мит на митниці. Це ми вважаємо нагальним і необхідним кроком", - пояснив очільник Мінфіну.

У зв'язку з цим Мінфін просить депутатів підпримати відновлення податків на митниці, як це було до повномасштабного вторгнення РФ, оскільки це дозволить додатково мобілізувати кошти та менше їх запозичувати.

Раніше "Апостроф" опублікував матеріал, у якому розбирався, що у рішеннях уряду правильно, а що - не дуже: Економіка хаосу: що дасть Україні скасування податкових пільг. Частину послаблень все ж таки планується залишити.