RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Російський бізнес продовжує користуватись українськими надрами через представників Демуринського ГЗК - розслідування

Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат продовжує вести бізнес з афілійованими з рф компаніями. 23 січня Вищий антикорупційний суд має поставити крапку у справі Мінюсту проти російського титанового мільярдера Михайла Шелкова.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

10 березня 2022 кіпрська Bolatico Limited купила за 3750 євро у російської "ВСМПО-Авісма" 75% акцій компанії Limpieza Limited. Їй належить 100% прав "Демуринського гірничо-збагачувального комбінату", який проводить розробку Вовчанського родовища титано-цирконієвих руд. Bolatico Limited, якій до березня 2022 належало 25% акцій Limpieza Limited, володіє громадянка України Світлана Ільтьо, зареєстрована у Відні. Мінюст вважає, що угода є фіктивною, а ціна 3750 євро – неринковою (за 25% акцій Limpieza С. Ільтьо сплатила близько 3 млн дол), підписання договору відбулося не до початку війни (20.02.22), а за даними розвідки 10 березня, аудит завершився після завершення угоди, С. Ільтьо та директор Limpieza є пов'язаними особами, остання є фіндиректором ВСМПО-Тірус ЛТД (афілійованої з "ВСМПО-Авісма"). Мін'юст звинувачує Bolatico у порушенні санкцій щодо Шелкова та "ВСМПО-Авісма". Bolatico це заперечує - нібито санкції РНБО не поширюються на кіпрську юрисдикцію, а щодо Ільтьо вони не застосовувалися.

Раніше Ільтьо була фігурантом розслідування НАБУ щодо схем продажу продукції ДП ОГХК її колишніми менеджерами Р. Журило та Ю. Перцевим (державі завдано збитків на 300 млн грн). З жовтня 2013 "Юнітранс Оператор" перебував під контролем Журило та Перцева через латвійські та британські компанії. Рахунком одної з них керувала С. Ільтьо. Згодом "Юнітранс Оператор" переписали на директора компаній Олега Перцева, син якого Юрій Перцев - заступник директора ОГХК за часів Журило. "Юнітранс Оператор" залишається під контролем Журило та Перцева. Ільтьо здійснювала управління рахунками First Railway Company та Bolatico Limitеd. First Railway Company LLP зареєстровано за тією ж адресою, що компанія Журило. З 2016 власником компанії на 75% замість Журило стала Ільтьо.

KRONTEXSERVICES LTD Журило була учасником 44 компаній, NOSTREX SERVICES LTD його дружини брала участь у 15 юрособах. Прибутки цих компаній обчислюються мільйонами фунтів.

Ільтьо через компанії Журило і Перцева вела продаж продукції ОГХК. За її участю було забезпечено збут сировини ОГХК через Bollwerk та виведено майже 13 млн дол на First Railway Company та Bolatico Limitеd. Bollwerk має багатомільйонний борг перед державою, і продавало сировину російській "ВСМПО-Авісма", до складу якої входить низка підприємств ОПК рф, зокрема АТ "Вертольоти Росії". За участі Ільтьо ймовірно проходив продаж сировини Демуринського ГЗК на підсанкційні території: у 2021 понад 80% продукції ДемГЗК постачалося російському ОПК за цінами на 20-25% нижчими за ринкові. У 2021 до рф було поставлено 19760 тонн ільменіту, 5959 тонн рутила та 2786 тонн циркону від ДемГЗК. Раніше представники Ільтьо заявляли, що основним ринком збуту продукції ДемГЗК є Казахстан, але між Казахстаном, РФ та Білоруссю діє єдиний економічний простір.

Наразі С. Ільтьо є кінцевим бенефіціаром ТОВ "ІнвестАгро", яким володіє ДемГЗК. Причиною уваги до активу автори називають те, що підприємство розташоване на землях перспективного родовища титану.