RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Як агробізнес "слуги народу" із Сум Романько поповнився сотнею ділянок землі громади - розслідування

Депутат Сумської обласної ради від "Слуги народу" Олексій Романько лише за 2022 рік поповнив свій агробізнес на понад сотню земельних ділянок загальною площею понад 200 га, ймовірно, зловживаючи своїми депутатськими повноваженнями.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Романько вперше на виборну посаду потрапив за результатами місцевих виборів у 2020 році. Починав він як лісник у лісгоспі Шосткинського району Сумщини, потім став підприємцем та директором ПП "Завод Сател", яке спеціалізується на лісопильному виробництві, з яким пов'язаний корупційний скандал.

Отримавши депутатський мандат, Романько вирішив розширювати бізнес, і 25 листопада 2021 з однопартійцем зі "слуг" Олександром Слюсарем, заснував ТОВ "ПІВНІЧ ГРУП АГРО", код ЄДРПОУ 44580110. У цій компанії, основним видом діяльності якої є вирощування зернових культур, Романько став директором. Протягом 2022, попри вторгнення росії та бойові дії на Сумщині, "ПІВНІЧ ГРУП АГРО" отримала понад 100 земельних ділянок у Шосткинському районі. За інформацією реєстрів, 118 ділянок площею 226 га землі перейшли у власність родини депутатів. З них 37 ділянок площею майже 72 га опинилися у приватній власності дружини рідного брата "слуги народу" Марини Романько. Ще 36 ділянок (майже 69 га) купила 23-річна племінниця Наталія Романько. Найбільшу кількість дільниць має матір депутата Тетяна Романько. В неї 45 ділянок загальною площею понад 85 га. Більшість ділянок родичі депутата придбали у 2022 та одразу передали в оренду "ПІВНІЧ ГРУП АГРО", де засновником та директором і є депутат Сумської облради від "слуг" Олексій Романько. У процедурі купівлі-продажу фігурує Олександр Слюсар. Він часто виступав представником продавця земельних ділянок, які скупила родина Романько, а помічник Слюсаря, Лінник Вадим, представляв інтереси родичів Романька.

Раніше ці ділянки належали громаді. З осені 2021 року по зиму 2022 вони були поділені на ділянки близько 2 га кожна і безоплатно надані різним фізособам для ведення "особистого господарства". Пізніше всі ділянки майже одночасно були перепродані родичам Романька, а процес купівлі-продажу проводився без участі осіб, яким ця земля нібито виділялася.

"Виглядає так ніби Романько, щоб отримати у власність землі для свого новоствореного аграрного підприємства, посприяв виділенню безкоштовних земельних ділянок людям, і одразу ж через своїх близьких родичів їх всі скупив. Аналогічну схему провернув і соратник Романька, депутат Олександр Слюсар, який, за даними реєстрів, таким чином тільки на свою матір, Слюсар Ольгу Іванівну, переоформив близько 55 земельних ділянок", - йдеться у матеріалі.

Ряд колишніх власників землі звернулися до поліції, стверджуючи, що стали жертвами схем Романька та його чорних нотаріусів. За фактом незаконного переоформлення земельних ділянок було відкрито кримінальне провадження №42022202550000008, проте розслідування ніяк не просувається.