RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Рівненській області відкрито виробляють тютюнові підробки та продають їх через інтернет - експерт

За підрахунками експерта Європейської Бізнес Асоціації, через нелегальний тютюновий ринок український бюджет за 2022 рік втратив понад 20 млрд грн. За даними досліджень Kantar Україна, нелегальний ринок цигарок за останні 5 років (2017-2022) виріс майже в 11 разів – з 2% до 21,9%, і -21,9% тютюнового ринку у податкових надходженнях до держбюджету складають близько 20,5 млрд грн.

Це прямі втрати державного бюджету за 2022 рік від нелегальних цигарок, заявив координатор комітетів Європейської бізнес-асоціації (EBA) Антон Басистий, пише РБК-Україна.

За словами експерта, цього року ситуація з нелегальною торгівлею цигарками почала погіршуватися. Він навів кейс щодо фабрики, яка знаходиться на Рівненщині. За отриманою з відкритих джерел інформації, контрафактна продукція, що виробляється на цій фабриці під відомими брендами, поширюється за допомогою численних каналів і груп у месенджерах.

"У відкритих оголошеннях вказується місцезнаходження фабрики й навіть те, що продукція не підлягає акцизу… На жаль, поки що конкретні справи правоохоронними органами відкриті так і не були", – зазначив Антон Басистий.

Експерт Європейської Бізнес Асоціації нагадав, що після того, як у серпні 2022 було припинено діяльність одного з найбільших виробників нелегальних тютюнових виробів у місті Жовті Води (Дніпропетровська область), рівень нелегальної торгівлі в Україні почав поступово знижуватися.

Але, разом з тим, за словами експерта, зменшилась і протидія правоохоронних органів іншим виробникам нелегальних цигарок, що діють на території України, які займають не меншу частку ринку. Тому вони почали збільшувати обсяги нелегального виробництва і навіть частково зайняли нову, звільнену від конкурента нішу дешевих сигарет