RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Вирішили рейдернути прибуткову компанію": експерт висловився про арешт акцій "Укрнафтобуріння"

В Україні під виглядом "деолігархізації" відбувається перерозподіл активів на користь гравців, наближених до влади.

Про це у своїй колонці на Цензор.Нет пише політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, коментуючи арешт акцій "Укрнафтобуріння" та передачу їх в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

"Арешт активу та передача його в АРМУ відбувся в рамках розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу... Спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища "Укрнафтобуріння" отримала у 2003 та у 2004. Потім були нескінченні суди, які тягнулися майже 10 років і лише у 2010 компанія отримала нової ліцензії на розробку родовища на 20 років. І ось ДБР та Генпрокуратура відкривають провадження щодо незаконності видачі дозволів та інших документів, які були надані 2003/2004. Минуло 20 років! Раніше силовики мирились із тим, що "олігархи" контролюють добування газу і не вбачали порушення закону в дозвільних документах та ліцензіях, а сьогодні віднайшли "нові обставини"? А чи не полягають ці "нові обставини" в тому, що окремі ділки у владі вирішили рейдернути прибуткову компанію, вчинити перерозподіл активів та сфер впливу на ринку газодобування? Під час війни!", — пояснює Кулик.

Він нагадав, що розвідані запаси Сахалінського родовища оцінюються 15 млрд куб м блакитного палива. Експерт акцентував, що у 2022 "Укрнафтобуріння" була другою за обсягом видобутого газу приватною компанією країни, поступаючись лише "ДТЕК нафтогазу" Ріната Ахметова. В останні роки компанія повертала акціонерам усі вкладені в розробку та буріння свердловин гроші: у 2021 її чистий прибуток становив 5,65 млрд грн.

Як зазначив Кулик, "Укрнафтобуріння" входить в топ найбільш прибуткових компаній України та платників податків, а підставою для арешту її акцій стала справа 20-річної давнини.

"Дехто у високих кабінетах вже хоче отримати контроль над ліквідною компанію зі 160 млн куб. м. газу в підземних сховищах і 1,2 млрд грн на рахунках", — пише Кулик.

Окрім того, в контексті подій довкола "Укрнафтобуріння" директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства зазначає, що атаки на прибуткові підприємства суттєво б'ють по міжнародному іміджу України як правової держави, нівелюючи антикорупційну політику.

"Під виглядом "деолігархізації" активи забирають в одного власника і віддають тим, хто ближче до тіла перших осіб. А потім дивуємося, що західні партнери говорять про "надмірні корупційні ризики" та "неефективну антикорупційну архітектуру", — наголошує він.

Кулик додав, що з початку "нульових" за право доступу до родовища йдуть війни між олігархами-газовиками, а "Укрнафтобуріння" відома впливова компанія на ринку, яка "в різні часи належала то Злочевському, то Коломойському, то ще якимось олігархам".

"І схоже, що й нинішній арешт "Укрнафтобуріння" також є продовженням історії цієї війни", — зазначає політолог.