RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Значно більше китайських компаній потрібно вносити до переліку міжнародних спонсорів війни - політолог

Україні потрібно вносити до переліку міжнародних спонсорів війни набагато більше китайських компаній, аніж зараз.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк.

"Наразі на сайті Нацагенства із запобігання корупції, у переліку міжнародних спонсорів війни є лише 8 компаній з Китаю. Очевидно, що цього вкрай замало, оскільки товарообіг між КНР та рф росте дуже швидко. Наприклад, минулого року він зріс майже на третину, а за 1 квартал 23 року на 41%! Багато китайських компаній продовжують торгувати із рашистами", - зазначив політолог.

Він зауважив, що у перелік вносяться в основному відомі в усьому світі споживчі бренди: "Йдеться, наприклад, про провідних автовиробників Geely та Great Wall, або технологічну компанію Xiaomi Corporation. Так, вони залишилися на російському ринку, проте не вони роблять найбільший виторг", - каже політолог.

За його словами, внесення 8 китайських компаній у перелік майже ні на що не впливає, оскільки завжди є "сірі" схеми для обходу.

"Візьмемо Kerui Group, яка є найбільшою промисловою групою у Китаї, що займається дослідженнями, розробкою та виробництвом нафтового та газового обладнання. Обладнання продавати в Україні заборонили, а сталеві труби для видобутку вуглеводнів – ні. І такі корпорації, як Tianjin Pipe Co. та Hengyang Valin Steel Tube Co., продовжують активно постачати свою продукцію у росію, тим самим активно підтримуючи стратегічну нафтогазову галузь ворога. І в той самий час ці виробники через посередника беруть участь у закупівлях нашого національного оператора видобутку. Вважаю, що на це не можна і не потрібно заплющувати очі. Ризики від співпраці з такими постачальниками у енергетичну галузь складно переоцінити", - стверджує Микола Давидюк.

Політолог вважає, що у питанні санкцій потрібен комплексний підхід.

"Потрібно взяти кожну галузь економіки та перевірити її залежність від Китаю. Ось санкціонували будівельну корпорацію CSCEC, потрібно санкціонувати і виробників будматеріалів. І так з кожною галуззю, яка продовжує заробляти в росії, треба розбиратися комплексно. 8 компаній під санкціями – це менше ніж краплина у морі", - констатував політолог.