RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Людина Фірташа з небездоганною репутацією претендує контролювати боротьбу з корупцією в Укрзалізниці - ЗМІ

Директорку Офісу з управління ризиками та комплаєнсу АТ "Укрзалізниця" Олену Ковальову найближчим часом може змінити Юлій Щукін, ексчлен наглядової ради ліквідованого банку "Надра".

Про це пише видання "Факти" із посиланням на джерело в "Укрзалізниці".

Так, 27 липня Олену Ковальову, яка пропрацювала на посаді директорки цього Офісу близько півроку, звільнено з посади. На минулому тижні Наглядова рада "Укрзалізниці" розглянула і погодила призначення на керівника по комплаєнсу Юлія Щукіна. Поки що остаточного призначення його директором Офісу ще не відбулось.

На сайті УЗ директором Офісу значилась Олена Ковальова. За формулюваннями на сайті, Офіс з управління ризиками та комплаєнсу складається з 3 функціональних напрямів: управління ризиками, комплаєнсу та антикорупційної діяльності.

Згідно біографії на Kreston Ukraine, Юлій Щукін має багаторічний досвід роботи в аудиторських компаніях, українських та міжнародних банках і фінансових установах (через пошуковики значиться досі в Kreston як директор з аудиту, але на головній сторінці на цій посаді зараз вказана інша людина).

Він також є членом правління Інституту внутрішніх аудиторів України. Але найбільш відомий як менеджер структур Дмитра Фірташа - є ексчленом наглядової ради ліквідованого ПАТ "Комерційний банк "Надра". В "Надра", власником яких був олігарх Дмитро Фірташ, Юлія Щукіна членом Наглядової ради, разом з гендиректором Group DF Борисом Краснянським, призначили у 2012. У ЗМІ вказували, що Щукін в банку був представником ТОВ "Груп ДФ Інтернешнл Юкрейн".

Через діяльність у ліквідованих "Надрах", Національний банк визнав неналежною ділову репутацію Юлія Щукіна. У 2019 він подавав свою кандидатуру на посаду члена Наглядової ради в державні банки. Кандидатів на ці посади розглядали народні депутати на окремому засіданні Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВРУ. НБУ направив в депутатський комітет листа-відповідь, де вказано, що Юлій Щукін має неналежну ділову репутацію, щоб обіймати посади члена Наглядової ради в державних банках. Такий висновок Нацбанк зробив через його діяльність в ліквідованому банку "Надра". На засіданні Щукін пояснив, що не погоджується з таким висновком банківського регулятора, так як цитата: "Банк Надра" був нежиттєздатним ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, що було викликано, зокрема ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з паном Гіленком".

РБК-Україна дійшло висновку, що причиною ліквідації "Надр" (почалась у 2015, коли банк повторно був визнаний неплатоспроможним), стали не тільки події 2008-2009: "На дно "Надру" відправила команда членів правління, зібрана Дмитром Фірташом у 2012… за нової команди методи роботи залишилися ті ж: банк отримував допомогу від НБУ, яка невідомо куди зникала". За даними американського FinCEN, нібито за рахунок стабілізаційного кредиту НБУ в "Надрах" було профінансовано купівлю структурами Фірташа акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату через виведення грошей на кіпрську компанію. Як зазначав НБУ, останній власник Дмитро Фірташ, "не зміг достатньо капіталізувати банк".