RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Експерт назвав закупівлі Міноборони "прибутковим бізнесом держпідприємств Арсена Жумаділова" - деталі

Попри заяви і намагання Міноборони навести лад у державних закупівлях для потреб ЗСУ, ситуація у цій площині лише погіршилася.

Про це написав політичний експерт Михайло Шнайдер.

"По-перше, Департамент державних закупівель Міноборони, який не критикував хіба що лінивий, як працював, так і працює", - пояснює експерт.

І це при тому, що на заміну Департаменту ще кілька місяців тому було створено два нових державних підприємства: ДП "Агенція закупівель у сфері оборони" і ДП "Державний оператор тилу".

За оголошеним міністром Рустемом Умєровим задумом, ці ДП мали б діяти незалежно один від одного. Проте, нагадує Шнайдер, "обидва підприємства до недавнього часу очолювала одна й та сама людина – Арсен Жумаділов. Лише в кінці січня "Агенцію закупівель у сфері оборони" очолила інша особа. А весь цей час "незалежні" компанії діяли у повній залежності від людини міністра оборони".

Найгірше, за висновком експерта, є те, що новостворені ДП діють небезкоштовно. Від сум контрактів вони отримують 0,4%. Ці відсотки, пише Шнайдер, "вже зіграли свою роль - вони стимулюють Жумаділова та його людей купувати не якісне, дешеве та у достатній кількості, а будь-яке, дороге і якнайбільше".

Експерт наводить декілька прикладів: "Державний оператор тилу" оголосив тендери на закупівлю 2 дорогих телевізорів і кількох дорогих мікрофонів, а "Агенція закупівель у сфері оборони" купує бронежилети за ціною, вищою, ніж 3 місяці тому, і це ті самі жилети, і той самий постачальник".

Ще одним недоліком реформи держзакупівель експерт назвав невиконання обіцянки розділити постачання на товарне і сервісне, що передбачає розділення постачальників на тих, хто готує їжу, і на тих, хто її власне доставляє до підрозділів.

"Такого розділення не відбулося", - констатує експерт.

При цьому вартість комплекту харчування через появу схеми з 0,4% зросла до майже 140 грн. За вартості контрактів на 7 мільярдів грн мова йде про збільшення видатків держави на 1,5 мільярда.

"Тобто мотиваційна складова системи закупівель буде поставлена догори дриґом, і всю цю красу вони назвали гучними словами - реформи і боротьбою з корупцією", - зазначає експерт.