RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Європейські фармкомпанії спонсорують тероризм РФ, а МОЗ мовчить - ЗМІ

Упродовж 2022 року бюджет РФ отримав податки від європейських фармкомпаній, сума яких еквівалентна вартості 320 ракет Х-22. Цих коштів вистачить, аби держава-терорист РФ могла здійснити десятки атак на об'єкти критичної інфраструктури, на зразок такої, що сталась 29 березня.

Як повідомляє РБК-Україна, йдеться про чотири компанії: KRKA (Словенія), Servier (Франція), Берлін-Хемі (Німеччина), а також угорська Gedeon Richter.

Жодна з цих фармкомпаній не вийшла з російського ринку, і всі вони продовжують працювати в Україні.

"Атаку, внаслідок якої Росія 29 березня пошкодила енергетичні об'єкти у шести областях України, по суті, оплатили європейські фармацевтичні компанії, які й досі працюють і на українському ринку, і на ринку РФ. За їхні гроші Росія може здійснити ще декілька десятків таких атак, як сьогодні. Як таке можливо і чому українське Міністерство охорони здоров'я нічого з цим не робить?", – пише видання.

Зазначається, що на початку російського повномасштабного вторгнення міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко звернувся до міжнародних фармкомпаній із закликом не вести бізнес з РФ. Утім, сам МОЗ проти компаній, що не вийшли з російського ринку, не застосовував наявного правового механізму.

"Непослідовність міністра Ляшка найчіткіше проявилась у кейсі із "Серв'є". На початку широкомасштабного вторгнення міністр казав фармацевтичним компаніям, що не може бути ніяких таємних змов з військовими злочинцями. Але вже у травні 2023 Ляшко підписав із фондом "Меценат Серв'є" Меморандум про взаєморозуміння. Компанія, яка заробляє в РФ і платить там податки, обіцяла вкластись в амбулаторію у Чернігові та медцентр у Броварах", – згадують журналісти.

У червні 2022 набули чинності зміни до закону України "Про лікарські засоби", які дозволили обмежувати обіг ліків, виробництво яких розташоване на території РФ або Білорусі. Скасувати держреєстрацію також дозволено, якщо заявник або його представник прямо або опосередковано пов'язані з РФ. У МОЗ також прописали критерії щодо того, які лікарські засоби не можуть бути заборонені, аби українці мали доступ до життєво необхідних препаратів. Наприклад, це ліки, що мають менше ніж два аналоги, біологічні та імунобіологічні; для рідкісних захворювань; ВІЛ/СНІД тощо. Проте за майже 2 роки обмеження обігу лікарських засобів, пов'язаних з РФ, було застосоване лише проти угорської компанії "Гедеон Ріхтер". На решту компаній-спонсорів війни - МОЗ на чолі з Ляшком "закривають очі".