RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Анонсований Гетманцевим "Клуб білого бізнесу" є дискримінаційним та не сприятиме підприємцям – експерти

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №11084 про так званий "клуб білого бізнесу", який стосується податкових перевірок.

Документ був ініційований головою податкового комітету Данилом Гетманцевим, і передбачає нібито надання низки переваг підприємствам, які справно платять податки. Однак, на переконання експертів, зміст документа відрізняється від задекларованої мети.

Зокрема, Член Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна закликала депутатів відкликати свої підписи до законопроєкту. На її переконання, справжній зміст документа полягає в наданні привілеїв обраній групі компаній, в той час, як мав би передбачати пільги для законослухняного бізнесу.

Також проти документа висловився економіст CASE Україна Володимир Дубровський. Він каже, що законопроект Гетманцева має на меті розділити підприємців та підірвати їхні зусилля щодо податкової реформи.

Дубровський зазначає, що насправді неможливо точно сказати, чи правильно сплачений податок. І за бажанням, можна донарахувати щось і цей платник має вирішити: чи домовлятиметься він із податковою, чи він йтиме до суду оскаржити. Тобто, чи буде в цьому "клубі", чи не буде платник - залежатиме від його відносин із податковою.

Більшість критиків Гетманцева сходяться на тому, що тут діє дискредитаційний підхід у розподілі бізнесу на категорії. Вони кажуть, що Гетманцев хоче узаконити процес віднесення підприємств до списку ризикових, і блокування податкових накладних – це його справжня мета.

Отже, Данило Гетманцев, "Клубом білого бізнесу" може намагатися об'єднати лояльних до себе підприємців, і аби стати членом цього клубу, ймовірно, необхідно буде сплачувати платежі, а це може бути трактовано як корупція.