RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Бізнес

Новини

17 вересня

Всі новини

Підприємець Руслан Тимофєєв розповів про побудову мережі смартукриттів при університетах

новини компаній

Минуло майже 5 місяців з офіційного відкриття першого в Україні smart shelter для студентів - CLUST SPACE при КПІ ім. І. Сікорського, його відвідалимайже 20 000 осіб, там провели понад 50 івентів, включаючи нагороду представників Малої академії наук України, на яку завітав президент Володимир Зеленський. Тим часом організатори проєкту смартукриттів, компанія CLUST, заявили про намір побудувати другий простір в Дніпрі.

Про це розповів підприємець, засновник венчур білдера CLUST та ініціатор проєкту CLUST SPACE Руслан Тимофєєв.

У 2022 році вінзвернув увагу, що освітні заклади не мають достатньо укриттів, щоб забезпечити освітній процес. Так з'явилася ідея створити сучасні освітні хаби, які поєднуватимуть в собі функції укриття та коворкінгу.

Вперше Руслан Тимофєєв представив проєкт смартукриттів CLUST SPACE на Sikorsky Challenge у жовтні 2022, за цим послідували розробка дизайн-проєкту, погодження технічних вимог з ДСНС, пошук інвестицій, підрядників, а після - будівництво. Дизайн-проєкт смартукриття CLUST SPACE розробив архітектор Павло Пекер. Укриття має розумне планування, де кожна зона може адаптуватися під запит студентів в режимі реального часу.

Тимофєєв зазначає, що його компанія CLUST керує проєктом і закриває операційні питання, в тому числі щодо залучення коштів і пошуку підрядників. За проєктування і візуалізацію відповідає архітектурне бюро Peker&Parnters. Проєкт смартукриттів підтримує МОН, БФ "Свічадо" та Usyk Foundation. Він наголошує, що для реалізації таких рішень вкрай необхідне партнерство бізнесу, держави й освітнього сектору.

"Коли ми шукали фінансування, у нас постійно запитували: навіщо бізнесу інвестувати в такі проєкти, який імпакт вони отримають? В нашому випадку у нас немає класичних ROI. Але ми інвестуємо в найцінніше — в освіту майбутнього покоління, яке буде відбудовувати нашу країну після перемоги. Такі простори, як CLUST SPACE, створюють умови для безперервного навчання під час війни в умовах безпеки і комфорту", — коментує Руслан Тимофєєв.

Як зазначає Руслан Тимофєєв, смартукриття CLUST SPACE створює безпечні умови для навчання, сприяє розвитку освітньої екосистеми. У просторі можна проводити екзамени, олімпіади, лекції, конференції, попри повітряну тривогу. В просторі є автономне живлення.

"Коли ми розробляли ідею CLUST SPACE, ми надихались Гарвардським та Стендфортським університетами. Основна перевага цих відомих навчальних закладів - студентське ком'юніті і можливість креативити, взаємодіяти та створювати щось нове у групах. Наш простір буде саме тим місцем, де студенти можуть обʼєднуватися в такі комʼюніті і генерувати ідеї для бізнесів чи інноваційні рішення", — зазначив Руслан Тимофєєв.

Перше смартукриття CLUST SPACE побудували в приміщенні Науково-технічної бібліотеки при КПІ ім. І. Сікорського, воно функціонує з 25 січня 2024. Це 600 м² сучасного простору, який можна використувати як коворкінг, а як укриття він може вмістити близько 500 людей.

На відкритті CLUST SPACE при КПІ ім. І. Сікорського Руслан Тимофєєв анонсував будівництво наступного смартукриття для студентів ДНУ ім. О. Гончара. На реалізацію вдалося залучити перші $100 000.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: