RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Шантаж Європи провалився: в Росії вказали на програш Кремля в газовому питанні

Росія намагається пояснити введення санкцій проти США відповіддю на спробу американців витіснити росіян з європейського газового ринку, однак насправді РФ і сама вже сильно втратила свої позиції в Європі.

Про це розповіла російська журналістка Юлія Латиніна в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

"З приводу санкцій, введених американцями, у нас як завжди посипалися найдивовижніші пояснення. Мені взагалі наші політики, знаєте, кого нагадують? Ось, уявіть собі, сидить людина. Один раз він кинув до сусіда через паркан дохлу кішку, іншого разу написав чогось на його воротах. втретє підпалив курник. У четвертий раз отруїв собаку його. А потім сусід проти нього приймає якісь санкції. Тут наша людина встає і каже: «Це тому, що мене не люблять». Ну, дохлих кішок кидати не треба. Собак труїти не треба. Тоді, може бути, до тебе будуть по-іншому ставитися, тому що справа не в тому, що це мене не люблять, справа в тому, що це ти когось не любиш. А ненависть - це те почуття, яке рідко залишається без взаємності ", - говорить Латиніна.

Журналістка нагадала, що російський влада пояснила нові санкції спробою американців зайти на європейський газовий ринок. Саме тому, за версією влади РФ, США ввели обмеження, які в тому числі завадять будівництву Північного потоку-2.

"Я хочу зауважити кілька речей. Перше. Ми вже дуже сильно втратили європейський ринок, хоча останнім часом Газпром знизив ціну і почав цю частину ринку відновлювати. І втрата нами нашої частки на європейському ринку пов'язана аж ніяк не з зусиллями американців, а вона пов'язана з непередбачуваною газової політикою Росії, яка всім демонструє, що газ - це зброя, яку вона збирається вживати на власний розсуд ", - підкреслила Латиніна.

"В результаті цих дій такі, скажімо, країни як Литва, які ще недавно повністю на 100% залежали від російського газу, так-сяк обзавелися своїми газовими терміналами, щоб не залежати від шантажистів. Така країна як Фінляндія, яка навіть в Радянському Союзі спокійно споживала російський газ, зараз дуже скоро стане газонезалежною. А така чудова країна як Україна, яка вживала взагалі 50 мільярдів кубометрів газу в рік, вона зараз споживає весь цей газ по реверсу з Європи. І коли ми спробували обмежити після Майдану поставки цього газу до Європи, щоб його не вистачило Україні, ми тільки завдали собі шкоди на мільярди, а Україна остаточно звільнилася від газової залежності від Росії ", - резюмувала журналістка.

В продовження теми санкцій читайте також колонку Андрія Піонтковського на "Апострофі" США вдарили Росію по уразливому місцю: Кремль розгублений.