Завдяки принципу екологічного виробництва, яке в МХП ухвалили багато років тому, підприємство отримало гарну репутацію, відмінну якість продукції, і головне – приклад того, як Україна може перейти на альтернативні джерела енергії.
Про це заявив голова ПАТ “Миронівський хлібопродукт” Юрій Косюк у своїй колонці на НВ Бізнес.
За його словами, ще 20 років тому, коли МХП тільки починало свою діяльність, вся робота агрохолднига будувалось на дотриманні екологічних норм.
«20 років тому, коли ми тільки почали впроваджувати аграрніпроекти, перша проблема, яка постала перед нами – це вплив нашого виробництва на життєво важливі ресурси та довкілля. Ми прекрасно розуміли, що на дотриманні екологічних норм та впровадженні нових технологій у виробництво продуктів будуватиметься наша репутація, і це впливатиме на розвиток компанії», - зазначив Юрій Косюк.
Косюк наголосив, саме принцип екологічного виробництва змусив МХП шукати шляхи, як мінімізувати відходи відвиробництва та зробити його безпечним та екологічним.
«Сьогодні органічні відходи проходять триступеневу очистку. Вода знезаражується не хімікатами, а живими бактеріями, що дозволяє зберегти її природні властивості. За якістю вода не поступається питній. Її можна використовувати повторно, але закон не дозволяє нам цього робити. Виробництво МХП працює на курячому посліді, що робить виробництво повністю екологічним. Хоча в світі практично ніхто на такій сировині не працює — вона вважається складною для виробництва біогазу», - заявив Юрій Косюк.
Косюк переконаний, все це у підсумку привело МХП до головного – енергонезалежності підприємства та виробництва альтернативної енергії для споживачів.
«Сьогоднінашіпотужності по біогазу — це 70% такого палива в країні. МХП – цеприклад того, як Українаможе перейти на альтернативніджерелаенергії.Якщоальтернативнуенергіюзробити основою стратегіїенергонезалежностікраїни , з порядку денного зникнутьбаржі з пенсільванськимвугіллям, закордонніформули "плюс" тощо. Я вже не кажу про енергетичнішантажі та постійнізалякування, як Україназамерзатимевзимку. А досягнути нам цього вдалось завдякипринципу екологічноговиробництва, яке ми ухвалилибагатороків тому», - підсумувавЮрійКосюк.
Раніше, Вінницький птахокомплекс компанії «Миронівський хлібопродукт», оголосив про плани отримати біогазовий комплекс до 2020 року. Це буде чергове виробництво в МХП з отримання біогазу на основі органічних відходів. Перший такий комплекс запрацював у 2013 році в Дніпропетровській області.