RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​У Зеленського зробили гучну заяву про скандальну формулою ціни на вугілля

Представник президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про завершення періоду дії формули ціноутворення "Роттердам +" в Україні.

Про це він написав у своєму Facebook.

Як доказ він навів графік, на якому відображені тарифи вугільних електростанцій (ТЕС, ТЕС).

"З них (тарифів - ред.) Видно, що де-факто теплова генерація вже не заробляє "Роттердам +". За даними НКРЕКУ (Нацкомісія з регулювання тарифів), розрахунковий тариф ТЕС за формулою "Роттедам+", який повинен бути в 1 півріччі 2019, мав становити 2 грн за кВт-годину. Однак уже в останню декаду травня такий тариф впав до 1,53 грн / кВт-година, що на 24% нижче. За першу декаду червня тариф ще знизився - до 1,43 грн, що на 29% нижче відповідного тарифу згідно "Роттердам +", - зазначив Герус.

"Таким чином, за червень вугільні елетростанціі отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше грошей, ніж отримали б при фактичному тарифі" Роттердам +". Всього за другий квартал 2019 р при фактичній формулою "Роттедам +" тарифна виручка була б на 3 млрд грн більше", - додав він.

Герус також визнав, що при нинішньому тарифі деякі електростанції стануть збитковими.

Він також зазначив, що президент Зеленський має намір подати до Верховної Ради законопроект, який запровадить формулу ціноутворення "Роттердам -".

Як повідомляв "Апостроф", раніше заяву представника президента в Кабінеті міністрів Андрія Геруса про те, що Володимир Зеленський лише "жартував" про зниження тарифів, викликало широкий резонанс.