RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Євросоюз погодився надати Україні транш допомоги після запуску нового енергоринку

Європейський Союз готовий виділити Україні черговий транш Четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі 500 млн євро.

Про це повідомляє видання "Українські новини" з посиланням на декларацію сторін за підсумками саміту Україна-ЄС в Києві.

"ЄС готовий надати другий транш (EUR500 млн) Четвертої програми макрофінансової допомоги, як тільки будуть виконані відповідні умови", - йдеться в декларації.

Україна з 1 липня запустила новий ринок електроенергії. Дана реформа була одною з ключових умов для отримання країною чергового траншу макрофінансової допомоги в розмірі 500 млн євро в 2019 році.

У вересні 2018 року представники України і ЄС підписали кредитну угоду про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на 1 млрд євро і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплені умови виділення цих коштів. Сума в 1 млрд євро була розділена на два рівних транші, перший з них ЄС перерахував у грудні 2018 го. Отримання другого прогнозувалося на весну-2019.

Основні умови отримання допомоги: закон, що передбачає боротьбу з відмиванням грошей, закон про авторизований економічний оператор (АЕО), а також функціонування автоматичної системи перевірки е-декларацій, виконання закону про ринок електроенергії та прийняття середньострокового плану реформування податкової та митної служб.