RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Справа "Роттердам+" розвалюється вже на етапі розслідування - експерт

Справа НАБУ по "Роттердам+" розвалюється в судах і правоохоронних структурах, що підтверджує усунення від справи прокурора, яка його вела.

Про це написав експерт з міжнародних та правових питань Андрій Бузаров на своїй сторінці в Facebook.

"Так звана справа Роттердам+, судячи з усього, розвалюється не тільки в судах (Солом'янський суд Києва відмовився заарештувати екс-начальника відділу управління енергоринку НКРЕКП Володимира Бутовського), але і в силових структурах. Підтвердження цього - ситуація зі слідчим САП Яровою, яка раніше вела справу Роттердам+. З'явилася інформація про те, що нібито прокурор по "Роттердам+" Ольга Ярова усунена від справи главою САП Назаром Холодницьким через отримані СБУ записи її "непроцесуального спілкування" з суддею Євгеном Абловим і порушення шести статей Кримінально-процесуального кодексу. Йдеться про те, що Ярова нібито попередила суддю Аблова про підготовлювані в його кабінеті обшуки та викликала його до себе на допит на той же час, на який готувалися ці обшуки", - написав Бузаров.

Експерт вважає, що попри те, що формула вже не працює, оскільки запущено новий ринок електроенергії, зараз правоохоронці намагаються консолідувати зусилля у справі "Роттердам+", хоча раніше у представників НАБУ і САП були різні думки з її приводу.

"Цікаво те, що відбувається це (відсторонення Ярової) саме в момент, коли Ситник і Холодницький виходять на спільний брифінг, звітують про "антикорупційні" подвиги. У справі Роттердам+ у них також раніше була різна думка - Холодницький раніше захищав формулу, Ярова, як його підлегла, явно сумнівалася в діях НАБУ. І тут саме її усувають. Більш того, Якщо КДКП вважатиме рішення Ярової не відповідним статусу прокурора, то по ній буде відкрито кримінальну справу. Невже суть цих дій в консолідації зусиль у справі Роттердам+?", - зазначив Бузаров.

Раніше ряд експертів висловили думку, що справа НАБУ по "Роттердам+" не має судової перспективи. Адже суди раніше вже визнали формулу законною, а імпортний паритет, на якому вона заснована, є міжнародною практикою.

24 березня 2017 НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі "Роттердам+".