RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Зміна "зеленого тарифу" матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики - нардеп

Ретроспективний перегляд "зеленого тарифу" призведе до згортання проектів в галузі відновлювальної енергетики та негативно вплине на інвестклімат в Україні.

Про це заявив депутат Верховної Ради України з "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, передають "Українські новини".

"Те, що зараз відбувається навколо відновлювальної енергетики і ідеї змінити правила гри по ходу гри, вони будуть мати катастрофічні наслідки для самої галузі відновлювальної енергетики. Тобто, інвестиції в неї будуть згорнуті, Україна отримає судові позови, будуть втрати, безумовно. Ці втрати будуть перевищувати ті ефекти, про які кажуть лобісти цієї теми", - сказав Гончаренко.

Він наголосив, що зниження "зеленого тарифу" матиме негативний ефект на економіку в цілому, адже інвестори підуть з України через нестабільність законодавства.

"Це буде мати ефект загальний на всю економіку держави, бо ми розуміємо, що найкращим інформатором світу про те, чи можна сюди заходити з інвестиціями, є інвестори. Якщо інвестори в світі будуть знати, що хтось прийшов сюди хоча би одним доларом, і по ходу гри всі правила поміняли, і людина або втратила, або не заробила, то ніхто ніколи в Україну не прийде", - зазначив народний депутат.

На думку Гончаренка, ініціатива переглянути "зелений тариф" пов’язана з приватним інтересом деяких членів нової влади.

"Я вважаю неприпустимим ретроспективне зменшення "зеленого тарифу". Я вважаю неприпустимою різку і односторонню зміну правил гри. Якщо держава знаходиться в якійсь ситуації крайній, хоча це не так щодо цього питання, то все одно це має відбуватися через діалог, через діалог з інвесторами, з асоціаціями і т.д. І дуже поступово, з перехідними періодами і т.д. Все інше – це катастрофа", - сказав Гончаренко.

Законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на незмінному рівні до 2030 року з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з відновлювальних джерел.

Раніше політолог Кирило Сазонов висловив думку, що голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус домагається зниження "зеленого" тарифу в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського. Та зазначив, що таке рішення загрожує Україні проблемами з Європейським Союзом, оскільки "ми порушуємо взяті на себе зобов'язання". А також судовими позовами з боку іноземних інвесторів, які фінансують проекти з розвитку альтернативної енергетики в нашій країні, яких на даний момент близько 500.