RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Протидія енергоекспансії РФ: нардеп Гриб прокоментувала створення об'єднання нардепів з енергобезпеки

Народні депутати створили міжфракційне об'єднання для боротьби за енергетичну незалежність країни і захист вітчизняної енергетики від засилля імпорту електроенергії, який став можливим через "поправки Геруса".

Про це заявила народний депутат, член міжфракційного депутатського об'єднання "Енергетична незалежність і безпека України" Вікторія Гриб на брифінгу у Верховній Раді, передає "Обозреватель".

"Енергетична незалежність на сьогоднішній день - це практично незалежність нашої держави. Якщо ми сьогодні будемо дозволяти втручання в ринок електроенергії, якщо ми будемо закуповувати російську енергію, а ми розуміємо, що білоруська енергія - це також російська енергія, тому що мова йде про об'єднання Росії з Білоруссю, то ми з вами просто поставимо на коліна вітчизняну електроенергетику ", - сказала Гриб.

Нагадаємо, через "поправку Геруса" (голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКП) з 1 жовтня розпочався комерційний імпорт електроенергії з Росії. Середньодобовий обсяг імпорту електроенергії з РФ в листопаді виріс майже втричі в порівнянні з жовтнем. За даними президента Асоціації енергетики України Олександра Трохімца, імпортована з Росії електроенергія зайняла 15% українського ринку.

Нардеп Вікторія Гриб підкреслила, що проблеми в українській енергетиці позначаться на функціонуванні цілих міст і приведуть до скорочення робочих місць і тисячі людей залишаться без коштів до існування.

"За енергетикою стоять теплоенергетики, цілі міста, які можуть залишитися без ресурсів, без того, щоб платити заробітні плати, щоб вони замість скорочення робочих місць створювали нові. І це дуже велика проблема, тому що всі платять податки", - зазначила Гриб.

Депутат висловила упевненість, що міжфракційне об'єднання буде боротися за енергетичну незалежність України, і зможе переконати парламент у необхідності захистити країну від енергетичної експансії Росії.

Раніше народний депутат України Валентин Наливайченко заявив, що імпорт електроенергії з Росії загрожує Україні руйнуванням енергетичної галузі та зупинкою євроінтеграції, а також попаданням в енергозалежність від Кремля.