RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Імпорт російської електроенергії витісняє з ринку "Енергоатом", заяви Геруса про збитковість імпорту недостовірні - ЗМІ

Імпорт електроенергії з Росії витісняє компанії "Енергоатом" з ринку і призводить до збитків вітчизняних енергопідприємств.

Про це йдеться в матеріалі "Главкому".

Видання зазначає, що російські імпортери демпінгують на ринку електроенергії і продають струм за ціною нижче, ніж поставляють населенню РФ. В результаті, українські енергопідприємства зазнають збитків і зупиняються.

"В Україні російська електроенергія продається за ціною нижче ніж в РФ. Через демпінгу імпортерів на ринку почали падати ціни на електроенергію, енергетичні підприємства, не витримуючи конкуренції, змушені зупинятися, а потім атомні і теплові електростанції, вугільні шахти несуть збитки", - йдеться в матеріалі.

Автор звертає увагу, що імпорт електроенергії з Росії, який був відновлений 1 жовтня завдяки "поправці Геруса", істотно виріс - в листопаді він збільшився втричі - до 12 млн кВт-год/добу, незважаючи на заяву голови енергокомітету ВР Андрія Геруса щодо його збитковості . Що привело до обмеження потужностей вітчизняних енергопідприємств компанією "Укренерго".

В кінці листопада "Енергоатом" звернувся в АМКУ з проханням розібратися з антиконкурентними діями імпортерів електроенергії з РФ і Білорусі на ринку "на добу вперед".

"Вони унеможливили продаж заявленого обсягу іншими учасниками ринку, в тому числі і "Енергоатомом", і з приводу можливого порушення законодавства оператором системи передачі НЕК "Укренерго", дії якого також завдали шкоди атомникам. Претензії компанія обґрунтовує тим, що на ринку на добу вперед склалася ситуація, коли фактично блокується можливість продавати електроенергію АЕС. Наприклад, 4 листопада з 2 до 6:00 годин спостерігалася ситуація, коли деякими продавцями були представлені і акцептовані оператором ринка заявки, які були значно менше заявки НАЕК "Енергоатом", тоді як компанія має найнижчу обгрунтовану ціну на електроенергію серед всіх виробників", - наголошується в матеріалі.

Керівництво НАЕК зазначає, що подавати заявки на продаж електроенергії на ринку "на добу вперед" за ціною, нижче, ніж встановлене цінове обмеження для годин мінімального навантаження енергосистеми України, можуть тільки компанії "Гарантований покупець", "Укргідроенерго" та "Енергоатом". У компанії відзначають, що у вище зазначений період часу відбувався імпорт електроенергії з Білорусі та/або РФ в розмірі від 487 до 983 МВт-год, тоді як у нічний час є надлишок власної електроенергії.

"Дії цих учасників ринку (імпортерів електроенергії з Білорусі та/або РФ - ред.) дають підстави вважати їх антиконкурентними, такими які унеможливили продаж заявленого обсягу електроенергії більшістю учасників ринку, в тому числі і "Енергоатомом", - відзначають в НАЕК.

Раніше керівники енергокомпаній звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням зупинити імпорт електроенергії з РФ, зазначивши, що він знищує українську енергетичну і вугледобувну галузі і загрожує енергонезалежності країни і нацбезпеці.

4 грудня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії" (№2233), яким, забороняється продаж та/або поставки електроенергії, що імпортується з РФ, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку, але залишається така можливість при поставці на ринок "на добу вперед". Крім того, Кабмін наділяється правом в ручному режимі відновлювати імпорт електроенергії з РФ за прямими договорами.