RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Литва заборонила поставки електроенергії з Білорусі на тлі зростання її імпорту для України - ЗМІ

Парламент Литви одноголосно затвердив законопроект про запобігання пропуску в Литву електроенергії, яка буде вироблятися Білоруською АЕС.

Про це повідомляє агентство ТАСС, передає "Обозреватель".

"Потенційні лазівки для потрапляння на ринок Литви "брудної" електроенергії були, тепер ми їх усуваємо", - прокоментував голосування депутат сейму Лаурінас Касчюнас.

Суть закону полягає в створенні механізму регулювання реалізації електроенергії на території Литви. Він дозволяє анулювати ліцензії на імпорт електроенергії з країн, в яких діють небезпечні, за оцінкою Литви, електростанції. Уряд Литви вважає, що АЕС, яку будує російська корпорація "Росатом", не відповідає стандартам безпеки. Литва намагалася переконати партнерів в ЄС у необхідності блокувати імпорт електроенергії цієї станції на територію Євросоюзу.

Раніше міністр енергетики Олексій Оржель анонсував збільшення закупівель електроенергії з Білорусі в тому числі і зі споруджуваної за гроші РФ АЕС в місті Островець. Зростанню поставок білоруської і російської електроенергії сприяє і голова комітету ВРУ з питань енергетики Андрій Герус, який пролобіював початок імпорту російської електроенергії з жовтня 2019 року.

"Литва відмовляється, а Герус з Оржелем пустили білоруську електроенергію на наш ринок на шкоду вітчизняній атомній генерації! "Патріоти", - прокоментувала підсумки голосування директор з питань інформації асоціації "Український Ядерний форум" Ольга Кошарна.

Комерційний імпорт електроенергії з РФ вперше за 4 роки став можливий після правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був член фракції "Слуга народу", керівник комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту Ради.

4 грудня був прийнятий законопроект №2233, яким імпорт електроенергії з РФ забороняється тільки для сегментів ринку "за двосторонніми договорами" і "внутрішньо-добовий ринок", в той час як поставки на ринок "на добу вперед" залишили для Росії відкритими. Сегмент ринку "на добу вперед" є ціноутворюючим. Крім того, законопроектом №2233 надається право Кабміну в будь-який момент відновити імпорт електроенергії з РФ за "двосторонніми угодами" і на "внутрішньо-добовий ринок".

Демпінгові поставки електроенергії з Росії та Білорусі привів до штучного обмеження вироблення українськими виробниками. Державна компанія "Енергоатом" оцінила недоотриману виручку від обмежень у 100 млн грн.

За оцінками екс-міністра енергетики Івана Плачкова, відкривши доступ дешевої російської електроенергії, Україна свідомо йде в залежність від Росії, що загрожує встановленням країною-агресором повного контролю над українським енергоринком.

27 листопада під час зустрічі з президентом Литви Гітанас Науседа президент України Володимир Зеленський заявив, що планує вивчити доцільність покупки Україною електроенергії з Білоруської АЕС, від чого відмовилися союзники України - Польща та Литва.

"Все, що важливо для вас, важливо і для нас. Я вислухав президента. Я сказав, що я вислухав цей сигнал, і ми його обов'язково обговоримо в Києві", - заявив Зеленський.