RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Маніпуляції чи свідоме шахрайство: в НКРЕКП розказали про порушення на ринку електроенергії

У сегменті ринку "на добу наперед", який знаходиться під управлінням ДП "Оператор ринку", виявлено серйозні маніпуляції цінами на електроенергію, і, зважаючи на обсяги ринку, потенційна шкода генеруючим компаніям може скласти мільярди гривень.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг було відмічено значне зниження цін у заявках учасників ринку на продаж електричної енергії на ринку "на добу наперед" у січні 2020 року, що може свідчити про маніпулювання ринком, про це повідомляє сайт регулятора.

Згідно повідомлення регулятора, ДП "Оператор ринку" надав до НКРЕКП інформацію про учасників ринку (більшість трейдерів та електропостачальників), які в заявках на продаж електричної енергії на ринку "на добу наперед" протягом 30 - 31 січня 2020 року встановили мінімальні погодинні ціни продажу, що може свідчити про маніпуляцію. При цьому відсутнє підтвердження заявок реальними обсягами електричної енергії. Також аналогічне звернення направлено до антимонопольного комітету, з метою всебічного розслідування.

За результатом розгляду інформації, регулятор обмежився застереженням учасників ринку від проведення узгоджених дій на ринку, що заборонені Правилами поведінки на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку та повідомив, що розглядає питання щодо здійснення заходів з контролю у вигляді невиїзних перевірок госпдіяльності учасників ринку, що у своїх заявках на продаж електроенергії у січні 2020 року встановлювали ціни на штучному рівні.

За оцінками участників ринку електричної енергії, ці маніпуляцї за весь час коштували споживачам мільярди гривень переплат та тривають досить довгий період. З цього назріває питання, чому ДП "Оператор ринку" закривав на них очі раніше, дозволяючи "заробляти" обраним компаніям.

Володимир Євдокимов досі не помічав маніпуляцій на ринку

Нагадаємо, що директором ДП "Оператор ринку" є Володимир Євдокімов, колишній член НКРЕКП, який знаходиться під слідством НАБУ як один з фігурантів прийняття формули "Роттердам+" по вугіллю, та був затриманий влітку 2019 року, але одразу відпущений з СІЗО під підписку про невиїзд. Саме він був ініціатором прайс-кепів на балансуючому ринку, після введення яких з‘явилася схема з маніпулюванням.