RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Збільшиться в 4 рази: в НКРЕКП оприлюднили проект рішення про тариф "Укренерго", документ

Згідно з проектом рішення Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг тариф на передачу електроенергії ПрАТ НЕК "Укренерго" з 1 серпня повинен збільшиться з 155,4 грн / МВт*год до 596,48 грн / МВт*год або майже в чотири рази.

Про це йдеться в проекті постанови НКРЕКП, передає БізнесЦензор.

Відповідний документ вносить зміни до постанови НКРЕКП №2668 від 10 грудня, яким на 2020 рік було встановлено тариф на передачу "Укренерго" на рівні 155,4 грн без ПДВ.

"У пункті 1, цифри "155,4" змінити на "596,48", - йдеться в проекті рішення.

Також, за інформацією ЗМІ, з 1 серпня планується збільшення тарифів для операторів систем розподілу - обленерго.

За розрахунками споживачів, з якими спілкувалися журналісти, кінцевий тариф на електроенергію для великих промислових підприємств зросте з 1,5 до 2 грн / кВт*год.

17 червня глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що закладені в підписаному урядом з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел меморандумі умови погашення заборгованості можуть призвести до зростання тарифу оператора системи передачі НЕК "Укренерго" більш ніж в три рази.

10 червня Кабмін підписав меморандум з об'єднаннями підприємств ВДЕ про зниження "зеленого" тарифу для СЕС потужністю від 1 МВт на 15%. Для ВЕС зниження тарифу складе 7,5%. Серед положень меморандуму позначено перегляд тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії для компенсації по "зеленому" тарифу.

При запуску оптового ринку електроенергії в 2019 році тариф на передачу НЕК "Укренерго" було визначено на рівні 356,4 грн / МВт. Тоді великі споживачі заявили, що таке зростання тарифу позбавляє їх рентабельності.

В результаті, феросплавна група компаній Ігоря Коломойського через суд заблокувала дію рішення НКРЕКП для підприємств групи. Сума несплати склала 420 млн грн.