RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Для розвитку "зеленої" енергетики в Україні необхідно модернізувати застарілі енергомережі - Владислав Іноземцев

В Україні висока частка застарілих енергомереж з надмірним рівнем зносу, що перешкоджає розвитку відновлюваної енергетики. Українська енергомережа має бути модернізована і адаптована до нових вимог енергоринку через впровадження RAB-тарифу.

Про це пише старший науковий співробітник CSIS, економіст Владислав Іноземцев в колонці "В українській революції "зеленої" енергетики є свої проблеми, але вона не здається нездійсненною мрією" для британського видання The Independent.

Іноземців каже, що за 10 років сектор "зеленої енергетики" розрісся до загальної потужності, що досягає 7 ГВт в травні, забезпечуючи приблизно 8% від загального виробництва електроенергії. Для порівняння, Великобританії знадобилося 23 роки (з 1988 по 2011), щоб домогтися таких змін.

Але на шляху розвитку ВДЕ стоїть різке скорочення енергоспоживання через "корона-кризу" і вкрай поганий стан енергомереж. Експерт каже, що застаріла енергомережа, яка включає 63,9% високовольтних ліній, експлуатується протягом 40 і більше років, має бути адаптована до нових вимог ринку. Так само необхідна установка великої мережі акумуляторних батарей і розумних міжсистемних ліній електропередач.

На думку експерта "зелена" революція сприятиме трансформації застарілих мереж в сучасні розумні мережі, яких потребує країна. Задовольнити цю необхідність зможе перехід на RAB-тариф.

"У ці дні українська влада нарешті обговорює впровадження тарифів RAB (регуляторна база активів) для електророзподільних компаній, що дозволить провести більше реформ з орієнтацією на ринок в енергетичному секторі", - зазначає Владислав Іноземцев.

Раніше експерт в енергетиці Едвард Чоу відзначав, що без сучасної енергетичної інфраструктури Україна не зможе увійти в європейський енергоринок.

Радник міністра енергетики Сергій Чех підкреслив, що модернізувати енергетичну інфраструктуру можливо буде тільки при впровадженні RAB-тарифу за європейською методологією. На думку експерта, правильний RAB-тариф має 2 риси, що його визначають: ставка повернення RAB повинна бути єдиною без поділу баз активів і відповідати економічно обґрунтованому рівню WACC.