RU  UA

​Ми можемо замерзнути і це не жарти: експерт розповів, що очікує українську ГТС

Українська газотранспортна система доведена до критичного стану. У майбутньому ГТС працюватиме як на “апараті штучного дихання”, який знаходиться в Москві.

Про це в ефірі Апостроф LIVE на Апостроф TV розповів експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко сьогодні каже, що фізичний транзит газу через Україну не може припинитися. Але він не каже, чому саме транзит не може припинитися. Тому що споживачі газу в Україні опиняться без ресурсу. Ми всі можемо замерзнути, і це не жарти”, – розповідає Корольчук.

За словами експерта, щоб цього не сталося необхідно проводити реконструкцію та редизайн ГТС - на що потрібно витратити приблизно 50 мільярдів гривень.

ГТС і так вже доведена до критичного стану. Ми досягнули обсягу транзиту російського газу до 40 мільярдів кубометрів і рухаємося в сторону пониження”, – підкреслив Корольчук.

На його думку, для того, щоб врятувати ситуацію, буде створений консорціум з різних закордонних компаній, які об’єднаються і будуть управляти українською ГТС, а пізніше приватизують систему.

Наші люди будуть просто отримувати зарплату, виконувати свою роботу, а весь прибуток будуть отримувати майбутні власники ГТС”, – вважає експерт.