RU  UA

​В Україні не вистачає 3 мільярдів кубометрів газу: експерт спрогнозував підвищення тарифів

Україні на цю зиму не вистачає близько 3 мільярдів кубометрів газу, грошей на придбання палива у держави наразі немає, тому платити доведеться українцям.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Чи можемо ми зараз його купити - це питання. Прямих контрактів у нас зараз немає. З Росією відмовились, а нових контрактів не підписали. Якщо ми зможемо десь і купити на біржі, або викупити у приватних власників - то нам потрібні кошти, а це щонайменше 3 мільярди доларів. Сьогодні газ коштує більше тисячі доларів за тисячу кубометрів. 3 мільярди доларів - це щонайменше 80 мільярдів гривень. Нам потрібно знайти ці кошти”, – розповідає Попенко.

За його словами, якщо закуповувати газ у такий спосіб, НАК “Нафтогаз” буде нести збитки, а витрати перекладуть на населення.

Тарифи зростуть не так, як планував “Нафтогаз”, вони розповідали разом з Офісом президента про зростання на 1 гривню для населення. А це щонайменше зростання газу буде на 2-2,5 гривні”, – вважає Попенко.

Нагадаємо, в Україні різко скоротилися запаси газу. У підземних сховищах країни запаси "блакитного палива" станом на 1 січня 2022 року становлять 13,517 мільярдів кубічних метрів