RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи чекати віялових відключень електроенергії до кінця зими: в уряді дали відповідь

Українська енергетична система працює стабільно та прогнозовано, тому цей опалювальний сезон закінчиться без віялових відключень.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на пресслужбу Урядового порталу.

18 лютого, у п'ятницю, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час "Години запитань до Уряду" наголосив на стабільності ситуації із енергетикою в України.

"Жодних віялових відключень не було, немає і не планується. Ми маємо достатні запаси енергоресурсів, аби стабільно завершити проходження цього опалювального сезону", - запевнив Шмигаль.

За його словами, українські склади наразі зберігають 882 тонни вугілля - це майже вдвічі більше, ніж у 2021 році. До того ж у газосховищах зараз є 10,6 млрд кубічних метрів газу.

"Міністерство енергетики щодня відстежує ситуацію та перебуває в консультаціях з "Нафтогазом", аби не тільки стабільно пройти цей опалювальний сезон, але й підготуватися до наступного", - зауважив прем'єр-міністр.

Також він розповів, що оператор ГТС України активно працює над створенням альтернативних гарантованих потужностей для імпорту газу. До слова, з 1 лютого 2022 року вперше в історії розпочався фізичний імпорт газу з Угорщини.

"Відбувається й імпорт зі Словаччини. Працюємо над максимальною диверсифікацією поставок. І це стосується не тільки газового питання, але також ядерного палива, вугілля, нафти", - відзначив очільник Уряду.

Денис Шмигаль підкреслив, що зараз 13 з 15 блоків атомних електростанцій перебувають в експлуатації. Окрім цього, вже завтра, 19 лютого, блок №2 Запорізької АЕС повинен повернутися в роботу, що дасть додатковий резерв потужності.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що незабаром українці почнуть отримувати платіжки за газ нового зразка, а звичні кубометри будуть замінені іншою одиницею виміру - кіловат-годинником.