RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Укренерго" виявилося не готовим до перенесення електропідстанцій у підземні бункери - ЗМІ

Компанія "Укренерго" оголосила про масштабний для всього світу проєкт будівництва захищених від ракетних і дронових атак електропідстанцій, проте не просунулася далі планів і "виведення" коштів з будівництва.

Про це пише видання "Фраза".

На початку 2023 року "Укренерго" запланувало будівництво 19 заглиблених електропідстанцій на 330, 400 та 750 КВ по всій території країни. Вартість станції 330 КВ на початку року складала 45 млн дол. Проте, як пише видання, її вартість збільшилася в 2,5 раза і досягла 110 млн дол, внаслідок чого виникають корупційні ризики "зникнення" 65 млн. Також підстанція у 750 КВ, яка коштувала на початку року 100 млн дол, тепер може затребувати 250 млн дол.

Вся сума проєкту на 19 підстанцій збільшується на 1,7 млрд дол. При цьому на початковому етапі було заплановано будівництво 19 об'єктів, а тепер їх 22. Два пілотні проекти, які повинні були бути здані в експлуатацію у вересні цього року, досі перебувають на стадії котловану.

"Реалізацією проєкту доручено займатися компаніям "Проенерджі" та "Техно-Буд-Центр" на підстанціях 750 кВ "Київська" та 330 кВ "Північна"… "Проенерджі" є давнім партнером людей з орбіти колишнього керівництва "Укренерго". Що стосується "Техно-Буд-Центр", то ця компанія – одна з улюблених фірм "Укравтодору" ще з часів Петра Порошенка", - йдеться у матеріалі.

Також повідомляється про участь у схемах іноземних компаній: естонська компанія Nordecon, яка у 2012 році пішла з України, незабаром після початку бойових дій знову розпочала співпрацю з "Укренерго" в рамках будівництва споруд фізичного захисту об'єктів. Повернення журналісти пов'язують з тим, що перед війною збитки Nordecon досягли 5 млн євро, і "зараз фірмі необхідні кошти для існування".

Ще одним іноземним підрядником називають ONUR, яка також засвітилася у міжнародному корупційному скандалі: "Ця фірма має тісні зв'язки з Банковою та навіть замовляла виступи "Квартал 95" на свої корпоративи".

Різницю в сумі, на яку виріс проєкт, буде розділена між учасниками схеми, а масштаб корупції можна буде списати на шкоду від ударів, вважають автори.

Як зазначається у матеріалі, схеми Кудрицького "вже зацікавили правоохоронні органи", що може стати наймасштабнішим корупційним скандалом після справи "Роттердам+".