RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Керівник "Укрнафти" Корецький купує присадки у людини Медведчука за завищеними цінами - розслідування

Сотні мільйонів гривень від "Укрнафти" для партнерів зрадника Віктора Медведчука і ймовірні 30% "відкату" керівнику компанії – розслідувачі виявили чергову корупційну схему. Йдеться про безтендерну закупівлю "Укрнафтою" у вересні-грудні 2023 метилу третинного бутилового етеру (МТБЕ) – це "присадка" для палива, якої за вказаний період "Укрнафта" купила на понад мільярд гривень. Купували МТБЕ за дивною схемою – ціна у Роттердамі (1000 дол) плюс 293 дол за тонну, а отримувачі грошей – швейцарська компанія AGTG SA.

Про це йдеться у публікації на Facebook політичного експерта Михайла Шнайдера.

AGTG SA належить громадянину Канади Євгену Свірському, що знайомий із керівником "Укрнафти" Сергієм Корецьким – вони давні бізнес-партнери у ТОВ "Велсбі трейд плюс". Формально, партнером Свірського є дружина керівника "Укрнафти" – Ірина Корецька, проте Корецький визнавав, що починав свій бізнес у компанії кав'ярень "Ідеаліст" разом із Свірським.

Швейцарська AGTG SA, за даними правоохоронних органів, ще у 2018 продавала "Укргазвидобуванню" іншу хімічну добавку – метанол, на 45% вище за ринкову ціну. А експертиза довела, що начебто куплена в Роттердамі речовина насправді була вироблена у РФ (ЧАО "Метафракс", ОАО "Щекиноазот") та Республіці Білорусь (ОАО "Гродно Азот").

Зазначається, що окрім спільного "кавового" бізнесу із дружиною голови "Укрнафти" Євген Свірський через групу Unimex, має спільний оптовий та роздрібний паливний бізнес із Борисом Ганжою, а той у 2019 став гендиректором мережі АЗС "Глуско", що належала Віктору Медведчуку.

Таким чином, почавши із 45% націнки на ціну у 2018 і поставок російської речовини для "Укргазвидобування", Євген Свірський завдяки знайомству та спільному бізнесу із Сергієм Корецьким лише за 4 місяці 2023 отримав на завишенні цін для "Укрнафти" щонайменше 300 млн "додаткових" гривень.

Це може вказувати на конфлікт інтересів, де керівник державної компанії Корецький допомагає партнеру зрадника України Віктору Медведчуку викачувати з держави сотні мільйонів гривень. Експерт вважає, що його дії бути досліджені НАЗК та НАБУ, а він сам – потрапити до державного реєстру корупціонерів.