RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

Всі новини

Відсутність інвестицій призвела до падіння видобутку вугілля держшахтами

За останні роки частка державних вугледобувних підприємств на вугільному ринку скоротилася втричі. Ситуацію призводить брак реальних інвестицій. Зате, модернізація шахт ДТЕК привела до зростання видобутку.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Ми маємо одні з найбільших у світі запасів вугілля, гірників-фахівців, які готові кожен день, ризикуючи життям, виходити в забій. Єдине, чого нам не вистачає це - реальні інвестиції у вугільну промисловість. На жаль, державні шахти за останні роки критично скоротили видобуток вугілля. Особливо гнітюча ситуація складається в державному секторі. Якщо в 2012 році частка державних шахт з видобутку вугілля в Україні становила майже 30%, то в 2017 - трохи 14%. за січня по серпень 2018 держшахти скоротили видобуток ще на 10,5 %. Але ми і позитивні результати, наприклад приватні шахти ДТЕК, які інвестують мільярди гривень, з року в рік нарощують видобуток. Це доводить, що українське вугілля може бути конкурентоспроможним в умовах ринку ", - зазначив він.

На думку профспілкового лідера, подальше ігнорування потреб галузі призведе до активізації протестних настроїв серед гірників.

"У такій ситуації важливо використовувати вже накопичений досвід, а інакше протестні рухи шахтарів будуть посилюватися і рости, як це зараз відбувається на державних підприємствах "Селідоввугілля", "Львіввугілля", "Волиньвугілля" та "Лисичанськвугілля ". Стрімке скорочення частки державних вугледобувних підприємств - результат невмілої державної політики, не відображає реального стану речей в галузі ", - підкреслив він.

Як відомо, з 13 листопада голови первинних профспілкових організацій НПГУ шахт "Межирічанська" і "Степова" Василь Лесняк і Василь Семканіч в приміщенні адміністративної будівлі ДП "Львіввугілля" оголосили безстрокове голодування. Вони вимагають погашення заробітної плати, модернізації шахт, виділення інвестицій для оснащення вибоїв.

Антимонопольний комітет переніс на 20 листопада розгляд справи за ознаками монопольного становища компанії ДТЕК на енергетичному ринку, яке було порушено у вересні 2015 року. Розслідування було розпочато після отримання відповідної скарги від Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.