RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

"Електроважмаш" встановив рекорд за податковою заборгованістю, за позовами постачальників заарештували його рахунки - ЗМІ

Рахунки заводу "Електроважмаш" заарештовані за позовом одного з його постачальників, а у вересні завод, яким управляє призначений ФДМ Віктор Бусько, встановив рекорд за масштабами податкової заборгованості. Рішення про арешт рахунків заводу прийнято Госпсудом Харківської області за позовом постачальника "Юнікон", якому завод заборгував майже 4,9 млн грн.

Про це з посиланням на "Факти" пишуть "Українські новини".

В інших позовах постачальника фігурує заборгованість в розмірі близько 1,5 млн грн, у реєстрі судових справ можна знайти справу про стягнення за позовами "Кварц-2008". Рішення датовані листопадом. Рахунки заводу вже заарештовували за вимогами постачальників, яким завод заборгував 20 млн грн. Ще близько 20 позовів від інших постачальників - на різних стадіях розгляду в судах. Загальна кількість виробництв по Електроважмаш з вересня по листопад збільшилася в 2,5 рази - з 88 до 219.

За даними YouControl "Електроважмаш" встановив історичний рекорд по заборгованості: сума боргів у вересні перевищила 2,1 млн грн - в 2 рази більше, ніж в серпні. Виручка заводу в 2020 наближається до нуля, а ще двома роками раніше ці значення перевищували 1,5-2 млрд грн.

За даними реєстру судових справ Електроважмаш веде тяжбу з Офісом великих платників податків Державної податкової служби, а деякі його активи перебувають в заставі.

Нещодавно "Електроважмаш" особливо "відзначився": напередодні приватизації завдяки в.о. директора Віктора Бусько завод увійшов в антирейтинг найбільш збиткових держпідприємств, з яких менеджери викачали понад 10 млрд грн.

"Електроважмашем" управляє призначений ФДМ Віктор Бусько. Як пише УНІАН, покровителем Бусько у Фонді крім Дмитра Сенниченка є ще і Денис Кудрін - вони вчилися в одній бізнес-школі. Діяльність функціонерів ФДМ і Бусько опинилася в центрі уваги правоохоронних та антикорупційних органів.

Як повідомив депутат Андрій Холодов, він звернувся в ДБР, НАБУ і генпрокурору розслідувати схеми на "Електроважмаш". За інформацією ЗМІ існує шість кримінальних справ, серед яких - спроба доведення до штучного банкрутства ДП "Завод" Електроважмаш ", щоб "злити" його в процесі приватизації. Раніше ЗМІ повідомляли, що Електроважмаш повинен постачальникам понад 0,65 млрд грн, а заборгованність перед банками -кредиторами складає близько 0,5 млрд грн. Заборгованість по зарплатах досягла 86 млн грн, затримки по виплатах стали приводом для страйків співробітників. Борги за воду і каналізацію на 1,5 млн грн стали причиною відключення від мереж КП "Харківводоканал". Завод може бути знеструмлений через борги за електроенергію. Співробітники "Електроважмаш" зверталися з листом до президента і прем'єра з проханням втрутитися в ситуацію.

"Без Вашого втручання завод перетне "червону межу", за якою зупинка, банкрутство і зникнення. Не залишайтеся байдужими до долі "Електроважмашу", його колектива, підтримайте для нас і країни підприємство", - написали робітники заводу.

Місцеві ЗМІ відкрито говорять про те, що "Електроважмаш" не зможе продовжити роботу в 2021, а керівництво заводу повністю провалило формування портфеля нових замовлень.