RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Ошуканим вкладникам Аркади та SAGA Development допоможе Кабмін

Міжвідомча робоча група Кабінету міністрів розробить законопроекти про протидію забудовникам-шахраям.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Як пише телеграм-канал "КУ" з посиланням на джерела в МВС, причиною для розробки проектів стали звернення жертв невдалих інвестицій в проекти компаній "Укрбуд", "Аркада" і SAGA Development, що лопнули.

"Робоча група за два місяці повинна розробити проекти законодавчих актів, нормативних документів, які унеможливлять в майбутньому шахрайство. Нормувати і додати дорожню карту до тих проблемних об'єктів, які є. За нашими оцінками в Україні більше 100 000 постраждалих від шахрайства з грошима інвесторів", - заявив Геращенко.

В 2019 головною дійовою особою на ринку столичної нерухомості була компанія "Уркбуд", яка збанкрутувала через дії менеджменту і бенефіціара Максима Микитася. У 2020 хмари почали згущуватися над іншими забудовниками - банком "Аркада" і пов'язаними з ним будівельними компаніями, а також як стало відомо з розслідування "Наші гроші", над компанією SAGA Development Андрія Вавриша.

7 вересня суд заарештував президента АТ АКБ "Аркада" на 60 днів з альтернативою у вигляді застави в 21 млн гривень.

"Президента"Аркади"підозрюють у привласненні грошових коштів фондів фінансування будівництва ЖК"Еврика"і"Патріотики"на суму 50 млн гривень", - писали ЗМІ.

Аналогічна інформація почала з'являтися з приводу компанії Андрія Вавриша SAGA Development. Як пише видання Delo.ua в матеріалі "Нова "Еліта-центр": 800 інвесторів ЖК "О2 резиденс" Вавриша можуть залишитися без житла", "скандальний забудовник і власник компанії Saga Development Андрій Вавриш проходить обвинуваченим у справі про обман інвесторів двох житлових комплексів - "Новий поділ" і "О2 Residence".

"Інвестори в сумнівні будпроекти Вавриша об'єднуються в групи по захисту своїх інтересів, бо бояться повторення історії аналогічної "Еліта центр", - пишуть журналісти.

Рішення суду про арешт землі під ЖК, що будуються Вавришем "є наслідком кримінального провадження ДБР, яке розслідує причетність до афер колишнього чиновника КМДА часів Януковича і власника Saga Development Андрія Вавриша", - роблять висновок журналісти.

За інформацією "Дело", власник компанії SAGA Development Андрій Вавриш "є ланкою одного корупційного ланцюгу забудовників-аферистів".

"До групи входять партнерів Вавриша по бізнесу - це екс-глава ОПУ Андрій Богдан і міністр культури, власник"Одеської кіностудії"Олександр Ткаченко. Підтримку Вавриш надає близький до Коломойського депутат Олександр Дубинський", - пише ЗМІ.

Міжвідомчу робочу групу було створено постановою Кабміну від 12 серпня 2020. Співголовами групи є перший заступник міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський та заступник МВС Антон Геращенко.