RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Відома авіакомпанія не пустила на рейс до Києва російських журналістів: назріває скандал

Авіакомпанія Wizz Air не пустила російських журналістів Олексія Семенова та Дениса Камалягіна на літак рейсом Рига-Київ, яким вони мали летіти 23 березня на презентацію книги.

Про це розповів представник організації "Дім вільної Росії" Грег Фролов, який організовував презентацію книги.

Камалягін та Семенов є співавторами книги "Росія та Україна. Дні затемнення", де зібрані публікації видання "Псковська губернія" за 2014-2017 роки щодо війни на Донбасі та відносин Росії і України. Зокрема це видання в 2014 році представило докази загибелі псковських десантників на Донбасі.

У журналістів були заброньовані квитки, але під час посадки їх не пустили на літак.

"Компанія Wizz Air випустила внутрішнє розпорядження, в межах якого вони не допускають громадян РФ на свої борти, що летять до Києва, якщо вони не мають дипломатичного паспорту або посвідки на проживання", — розповів Фролов.

На його думку, можливо, що таким чином Wizz Air вирішила перестрахуватися через те, що українські прикордонники не завжди пропускають росіян в країну.

"З іншого боку, вони дали можливість без проблем купити ці квитки, зареєструватися на борт, а під час посадки повідомили людям, що їх не пускають на борт. Ми вважаємо цю ситуацію обурливою. Вони не мають права брати на себе обов’язки української держави і вирішувати, кого можна допускати на літаки в Україну, а кого — ні. Ми плануємо направити повний перелік скарг як до них, так і в усі можливі організації, що можуть вплинути на цю компанію", — наголосив Фролов.

У свою чергу речник Держприкордонслужби Олег Слободян сказав, що не чув про таке правило щодо росіян у компанії Wizz Air.

"У Дениса та Олексія було запрошення від Центру громадянських свобод (Київ). У курсі їх візиту була прикордонна служба і представники українського уряду", - повідомив організатор заходу Олександр Захаров.

Також інцидент прокоментував у своєму Facebook Псковський депутат від партії "Яблуко" Лев Шлосберг.

"В аеропорту Риги угорська авіакомпанія Wizzair, рейс якої з Риги до Києва був сьогодні єдиним прямим, відмовилася допустити Камалягіна і Семенова на борт після електронної реєстрації, заявивши, що громадяни Росії чоловічої статі у віці від 16 до 60 років не мають права відвідувати Україну .

Компанія, безумовно, перевищила свої повноваження. Вона не прикордонна служба України, її справа - возити людей і вантажі. Дзвінки в коллцентри компанії, в тому числі в Києві, ні до чого не привели, ніхто не міг прийняти рішення. Олексій Володимирович і Денис повернулися в Псков, а я по скайпу представив нашу книгу для київської аудиторії. Ось що значить відлуння війни, це ж по суті - війна. Звичай військового часу. Але потрапили під нього ті, хто намагався цю війну зупинити", - написав політик.

Раніше в Україну не пустили головного редактора російського інтернет-видання "Такие дела" Анастасію Лотарьову.

Як повідомляв "Апостроф", росіянам у віці 16 до 60 років, як і в період військового стану (завершися 26 грудня 2018 року), не дозволено в'їзд в Україну.

За матеріалами "Радіо Свобода", "Громадське"