RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Виробництво електрокарів в Україні: Рада зробила важливий крок

Верховна Рада України схвалила законопроекти, які полегшують виробництво електрокарів в країні.

Відповідні законопроекти про внесення змін до Податкового (№3476) і Митного (№3477) кодексів прийнято в першому читанні.

У них йдеться про звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита з 2021 до 2028 року обладнання та комплектуючих для власного виробництва електротранспорту (легкові авто, електробуси, електрогрузовікі і спецавто).

Зокрема, законопроект №3476 пропонує до 31 грудня 2033 року звільнити від сплати податку на прибуток підприємства електротехнічної промисловості, які реалізують електродвигуни для виробництва електротранспорту, літій-іонні акумулятори, зарядні пристрої, а також підприємства автопрому, що реалізують електрокари власного виробництва.

Відзначають, що пільги не враховуються на обладнання для виробництва тролейбусів, оскільки їх випуск вже налагоджений в Україні.

Законопроект також пропонує продовжити або розширити пільги для імпортерів і покупців електромобілів. Продовжити до 31 грудня 2025 року звільнення від сплати ПДВ операцій із ввезення та/або постачання легкових електромобілів. Зараз вона діє до кінця 2022 року.

Покупців електромобіля до 31 грудня 2030 року пропонується звільнити від сплати внеску на обов'язкове пенсійне страхування, надати податкову знижку по сплаті податку на доходи фізичних осіб. Однак ці пільги планують ввести з 1 січня 2026 року.

Відзначають, що Україна може виробляти електротранспорт. Для цього є потужності і заводи: п'ять автобусних заводів, завод вантажних авто. Легкові авто можуть випускати на трьох заводах. Але держава поки стимулює імпорт електромобілів, а не їх виробництво.

Як повідомляв "Апостроф", у 2018 році в Україні представили повністю електричний вантажівка, виготовлений для датської компанії Banke Electromotive.